ARB, despre limitarea comisioanelor: Trebuie analizate impactul asupra utilizatorilor şi costurile

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 29 ianuarie 2014 99 afişări

Băncile apreciază că trebuie efectuată o analiză a nivelului de acceptare a plăţii cu cardul şi a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare, în ceea ce priveşte limitarea comisioanelor interbancare, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele executiv al ARB, Florin Dănescu.

De asemenea, instituţiile de credit consideră că este necesară o perioadă de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor.

"Proiectul de ordonanţă pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar supus dezbaterii publice în data de 27.01.2014 de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care vizeză inclusiv limitarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu cardurile de debit şi credit, se află în analiza instituţiilor de credit, opinia comunităţii bancare urmând să fie remisă MFP până la încheierea perioadei oficiale de consultare publică", a mai spus preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit.

Ministerul Finanţelor aminteşte că la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede că, într-o primă fază, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzacţii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a doua etapă (după doi ani de la data intrării în vigoare a reglementării) plafonarea comisioanelor să fie aplicată şi operaţiunilor naţionale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

"În cazul României, în concordanţă cu regulile celor două sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piaţa naţională a plăţilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între băncile care deţineau circa 98% din piaţa internă a cardurilor, şi prezintă următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), şi 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente)", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Reprezentanţii MasterCard consideră că reducerea comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu cardurile impusă de legislaţie poate conduce la creşterea costurilor de utilizare pentru deţinătorii de carduri şi la investiţii mai mici din partea instituţiilor financiare în dezvoltarea infrastructurii de plăţi, potrivit MasterCard.

"Salutăm iniţiativa autorităţilor de a stimula creşterea utilizării mijloacelor de plată electronice în România, însă preocuparea noastră este să evităm transferul unor costuri la posesorii de carduri. Din experienţa de pe alte pieţe, comercianţii nu transferă beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic către consumatorul final, prin preţuri mai scăzute la produse, în schimb există pericolul real ca acelaşi consumator să plătească mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plată electronice", a declarat într-un comunicat Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru România şi Moldova.

În plus, afirmă Vladimirescu, diminuarea veniturilor pentru instituţiile financiare va avea ca efect direct încetinirea ritmului de investiţii în infrastructură, împiedicând dezvoltarea sistemului de plăţi electronice în România, care acoperă în jur de 5% din totalul plăţilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂNCI,
COMISIOANE,
/actualitate/arb-despre-limitarea-comisioanelor-trebuie-analizate-impactul-asupra-utilizatorilor-si-costurile-11988913
11988913
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.