Arabia Saudită şi Rusia şi-au reafirmat relaţiile de colaborare pe piaţa petrolului în cadrul unui eveniment industrial desfăşurat la Moscova

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 12 octombrie 2023 30 afişări

Arabia Saudită şi Rusia şi-au reafirmat relaţiile de colaborare pe piaţa petrolului în cadrul unui eveniment industrial desfăşurat la Moscova

Arabia Saudită şi Rusia şi-au reafirmat cooperarea strânsă pe piaţa petrolieră printr-o demonstraţie publică de unitate, desfăşurată în cadrul unui important eveniment industrial ţinut la Moscova, scrie Bloomberg.

Într-un interviu comun acordat televiziunii de stat Rossiya 24, la doar câteva zile după ce izbucnirea conflictului dintre Israel şi Hamas a ridicat preţul ţiţeiului, înalţii oficiali OPEC+ au declarat că incertitudinile de pe piaţă necesită o monitorizare atentă.

„Această piaţă nu poate fi lăsată nesupravegheată, trebuie să luăm toate măsurile de precauţie", a declarat ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, comparând situaţia globală a petrolului cu o jucărie yo-yo, având în vedere creşterea şi scăderea recentă a preţurilor. „Nu putem lăsa lucrurile la voia întâmplării; trebuie să acţionăm preventiv, mai ales având în vedere provocările cu care ne confruntăm în prezent".

Piaţa globală a petrolului se află „într-o stare destul de sensibilă şi fragilă, dar echilibrată" datorită cooperării în cadrul OPEC+, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak. Echilibrul ar putea fi afectat de încetinirea creşterii economice globale, în special în ţările emergente, a spus el.

Cele două ţări fac în prezent reduceri suplimentare ale ofertei, în plus faţă de cele convenite de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, pentru a preveni intrarea pieţei în excedent. Fără reducerea producţiei OPEC+, petrolul ar fi scăzut la aproximativ 50 de dolari pe baril, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, faţă de nivelul actual de aproximativ 85 de dolari la Londra.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.