ANOSR: Corupţia şi subfinanţarea, cele mai importante probleme cu care se confruntă universităţile

Autor: Departamentul Social Postat la 28 septembrie 2015 72 afişări

Corupţia şi subfinanţarea sunt cele mai importante probleme din învăţământul superior, studenţii se confruntă şi la începutul noului an universitar cu deficit de locuri de cazare, fondul de burse este prea mic, iar reducerile la transport sunt acordate doar parţial, susţin reprezentanţii ANOSR.

La începutul noului an universitar, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) atrage atenţia asupra problemelor din sistemul de învăţământ superior, solictând sancţiuni mai aspre pentru cazurile de corupţie, dar şi alocarea, în 2016, a 6% din Produsul Intern Brut pentru educaţie.

În ce priveşte cazurile de corupţie, ANOSR precizează că în universităţi au fost situaţii în care cadre didactice ar fi primit "şpagă pentru a favoriza obţinerea unor rezultate academice", dar şi cazuri în care lucrări sau articole au fost plagiate de către profesori sau studenţi.

"Dacă pentru cazurile de luare şi dare de mită autorităţile de resort acţionează prompt, considerăm că e nevoie de o mai mare preocupare a instituţiilor din domeniul educaţiei pentru a combate şi sancţiona fenomenul plagiatului. Furtul intelectual nu trebuie tolerat niciun moment, iar cei care comit astfel de fapte trebuie sancţionaţi deosebit de aspru şi excluşi imediat din comunităţile universitare", susţin reprezentanţii ANOSR.

Studenţii consideră necesară, pentru combaterea actelor de corupţie din universităţi, derularea unor campanii de prevenire şi informare, dar şi cooperarea mai intensă între instituţiile centrale şi locale din domeniul educaţional.

ANOSR reclamă şi faptul că începutul de an universitar stă sub semnul finanţării insuficiente a sistemului educaţional.

"În continuare, studenţii se confruntă cu un deficit de locuri de cazare şi cu condiţii nepotrivite pentru studiu şi trai în multe din căminele studenţeşti existente, fondul de burse este prea mic, iar cuantumurile burselor nu acoperă cheltuielile obligatorii lunare pentru cazare şi masă, reducerile la transportul în comun sau feroviar se acordă doar parţial sau pentru un număr limitat de călătorii, iar multe laboratoare, săli de studiu sau biblioteci nu sunt dotate corespunzător în conformitate cu necesităţile unui învăţământ centrat pe student în anul 2015", au precizat reprezentanţii ANOSR.

Mai mult, potrivit acestora, sistemul universitar se confruntă cu o rată ridicată a abandonului şcolar, iar politicile de echitate şi acces la studii universitare sunt insuficient implementate şi promovate, studenţii din medii defavorizate confruntându-se cu multe piedici în a urma un ciclu de studii universitar.

"Astfel, ne aşteptăm ca în această toamnă Legea Bugetului de Stat pentru anul 2016 să aducă creşteri semnificative a finanţării educaţiei, prin respectarea articolului 8 din Legea Educaţiei Naţionale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educaţiei şi prin creşterea alocării fondurilor către capitolele bugetare deficitare din acest domeniu, reamintind faptul că investiţia în educaţie este o investiţie în viitorul României", au mai arătat reprezentanţii ANOSR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANOSR,
CORUPŢIE,
SUBFINANŢARE
/actualitate/anosr-coruptia-si-subfinantarea-cele-mai-importante-probleme-cu-care-se-confrunta-universitatile-14763281
14763281
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Top 10 cele mai căutate joburi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.