Anders Fogh Rasmussen şi-a luat rămas-bun de la NATO, după un mandat de peste cinci ani

Autor: Ioana Bojan Postat la 26 septembrie 2014 32 afişări

Anders Fogh Rasmussen şi-a luat vineri rămas-bun de la NATO, al cărei secretar general a fost timp de peste cinci ani, fără o ceremonie formală de transfer către succesorul său, Jens Stoltenberg.

În ultima sa apariţie publică, Rasmussen a depus o jerbă la memorialul dedicat soldaţilor decedaţi în operaţiunile NATO, din curtea sediului Alianţei de la Bruxelles.

Fostul premier liberal danez, care a fost în mod excepţional însoţit de soţia sa Anne-Mette, nu a făcut nici o declaraţie.

Rasmussen a prezidat ulterior ultimul său Consiliu Nord-Atlantic, care reuneşte ambasadorii celor 28 de state membre ale Alianţei, înaintea unei ultime întâlniri cu cei mai apropiaţi colaboratori ai săi şi cu membri ai personalului civil şi militar.

Mandatul său, care a început la 1 august 2009, se încheie oficial marţi, 30 septembrie. Succesorul său, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, va prelua funcţia la 1 octombrie. El va susţine o conferinţă de presă miercuri după-amiază.

Ultimele luni ale mandatului lui Rasmussen au fost marcate de criza din Ucraina, asupra căreia a adoptat poziţii foarte ferme. La începutul lui septembrie, la summitul NATO din Ţara Galilor, statele membre ale Alianţei au decis să creeze o forţă care va putea fi mobilizată în câteva zile, ca răspuns la o situaţie de criză, şi să menţină o "prezenţă continuă" în estul Europei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NATO,
RASMUSSEN,
/actualitate/anders-fogh-rasmussen-si-a-luat-ramas-bun-de-la-nato-dupa-un-mandat-de-peste-cinci-ani-13351699
13351699
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.