Amnesty cere Kievului să pună capăt abuzurilor comise de batalioanele de voluntari

Autor: Iuliana Enache Postat la 08 septembrie 2014 156 afişări

Amnesty International a cerut luni Kievului să "pună capăt abuzurilor şi crimelor de război" comise de batalioane de voluntari ce operează alături de forţele armate din estul Ucrainei, amintindu-i noului Guvern promisiunea de consolidare a statului de drept.

"Autorităţile ucrainene nu trebuie să reproducă actele ilegale şi abuzurile care au prevalat în regiunile controlate anterior de separatişti", a declarat într-un comunicat secretarul general al asociaţiei, Salil Shetty, după o întâlnire la Kiev cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Acest apel se sprijină pe concluziile cercetătorilor organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului privind un număr tot mai mare de abuzuri în regiunea Lugansk, un fief al rebeliunii proruse, comise de batalionul voluntarilor "Aidar".

"Aidar" este unul dintre batalioanele formate în cursul conflictului dintre armată şi separatişi şi care au fost mai mult sau mai puţin integrate în structurile de securitate naţională pentru a lupta împotriva insurgenţilor, aminteşte Amnesty, care acuză aceşti voluntari de furt şi extorsiune, răpiri, detenţii arbitrare, chiar posibile execuţii.

"Dacă (Guvernul) nu reuşeşte să pună capăt acestor abuzuri, atunci tensiunile riscă să crească în estul Ucrainei şi să spulbere intenţiile afişate de noile autorităţi ucrainene de a apăra şi consolida legea", a avertizat Shetty, la trei luni după preluarea puterii de către preşedintele pro-european, Petro Poroşenko.

Organizaţia a cerut Kievului ca toate batalioanele de voluntari, inclusiv "Aidar" să fie plasate sub o comandă şi un control efective şi să aducă în faţa justiţiei responsabilii.

În urma întrevederii lor, premierul a "confirmat principiul egalităţii înaintea legii pentru toţi autorii crimelor", potrivit unei declaraţii postate pe site-ul Guvernului.

Această întâlnire are loc după publicarea, duminică, a unui raport al Amnesty care acuză de crime de război separatiştii proruşi, dar şi miliţiile ucrainene. Shetty urmează să meargă la Moscova.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
AMNESTY,
ABUZURI
/actualitate/amnesty-cere-kievului-sa-puna-capat-abuzurilor-comise-de-batalioanele-de-voluntari-13229950
13229950
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.