Ambasadoarea Finlandei: Imunitatea parlamentară foarte extinsă este o problemă în România

Autor: Catalina Mihai Postat la 08 mai 2015 40 afişări

Imunitatea parlamentară foarte extinsă pare a fi o problemă în România, iar deciziile privind cererile de ridicare a imunităţii variază de la un caz la altul, a declarat, pentru MEDIAFAX, ambasadoarea Finlandei, Ulla Väistö, subliniind că este datoria diplomaţilor să îşi exprime punctul de vedere.

"Toţi oamenii trebuie să fie egali în faţa legii. Parlamentarii nu trebuie trataţi în mod diferit. De asemenea, pare a exista o inconsecvenţă în luarea deciziilor, ceea ce nu este bine", a precizat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ambasadoarea Finlandei, Ulla Väistö, referindu-se la deciziile Parlamentului de a respinge mai multe cereri ale DNA privind ridicarea imunităţii unor parlamentari.

Diplomatul a explicat că parlamentarii finlandezi au imunitate limitată, care se aplică doar pentru declaraţiile făcute în calitate de parlamentari. "Imunitatea nu acoperă nimic din ce au făcut înainte de a deveni parlamentari şi nici fapte penale", a spus Ulla Väistö.

"În România, problema pare a fi faptul că imunitatea este foarte extinsă şi regulile privind ridicarea imunităţii nu par să fie consecvente, variază de la un caz la altul şi nu creează încredere în sistem. Am dori ca aceste lucruri să fie clarificate", a mai spus ea.

Întrebată despre recentele propuneri de modificare a Codului Penal, ambasadoarea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de iniţiativele legislative prin care legile sunt schimbate "rapid" cu scopul de a întări protecţia parlamentarilor.

"Aceste iniţiative neaşteptate din partea unor parlamentari de a schimba legile foarte repede şi într-un mod care pare să le întărească protecţia nu creează încredere în Parlament. Suntem îngrijoraţi de fiecare dată când se întâmplă astfel de lucruri brusc, fără discuţii în prealabil. Dacă ne referim la MCV, aici se menţionează că reformele în privinţa codurilor penale au fost foarte importante dar la fel de important este să nu fie introduse modificări inopinante în aceste coduri, modificări ce nu dau impresia să aibă o motivaţie prea clară. Urmărim astfel de evoluţii cu o mare preocupare şi nu suntem foarte fericiţi în acest sens. Ridică suspiciuni, iar noi credem că reformele trebuie să fie consecvente", a explicat ambasadoarea.

În ceea ce priveşte vocile care acuză amestecul ambasadelor în problemele interne ale României, Ulla Väistö a spus că este datoria diplomaţilor europeni să facă acest lucru.

"Am văzut că sunt unele voci în România care spun că partenerii din Uniunea Europeană se amestecă în problemele interne dar, pe de altă parte, există un Mecanism de Cooperare şi Verificare şi este datoria noastră să ne exprimăm punctul de vedere", a subliniat ambasadoarea Finlandei.

Interviul integral cu ambasadoarea Finlandei va fi difuzat la ora 11.00.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AMBASADORI,
PARLAMENTARI,
IMUNITATE
/actualitate/ambasadoarea-finlandei-imunitatea-parlamentara-foarte-extinsa-este-o-problema-in-romania-14228281
14228281
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.