Am un leu, dar e al meu

Postat la 13 decembrie 2005 25 afişări

Despagubirile pentru fostii proprietari de imobile nationalizate vor imbraca forma unor actiuni cu valoare nominala de un leu nou la Fondul Proprietatea, a stabilit Guvernul. Ca societate de investitii, Fondul are un capital social initial de peste 14,2 miliarde de lei noi, ceea ce inseamna aproape 4 miliarde de euro, reprezentand active la peste 100 de companii unde statul mai detine actiuni

Despagubirile pentru fostii proprietari de imobile nationalizate vor imbraca forma unor actiuni cu valoare nominala de un leu nou la Fondul Proprietatea, a stabilit Guvernul. Ca societate de investitii, Fondul are un capital social initial de peste 14,2 miliarde de lei noi, ceea ce inseamna aproape 4 miliarde de euro, reprezentand active la peste 100 de companii unde statul mai detine actiuni (Petrom, Transelectrica, BCR, CEC, RomTelecom). Actiunile de un leu vor fi initial detinute de stat, care le va distribui ulterior fostilor proprietari de imobile nationalizate.

Administratorul fondului va fi o societate straina, desemnata printr-o licitatie publica internationala care va fi organizata de un consultant selectat, la randul lui, tot prin licitatie publica internationala. Desi aceasta preferinta pentru straini a fost considerata de Guvern drept o garantie a corectitudinii, Asociatia Fostilor Proprietari s-a aratat totusi ingrijorata, pe motiv ca exista oricand riscul ca administratorul sa actioneze dupa bunul plac ca sa obtina profit de pe urma acestuia, inclusiv sa-l vanda sau sa-l inchida.

Daca toate procedurile de licitatie decurg conform calendarului prevazut de Guvern, Fondul Proprietatea va incepe sa functioneze in primavara anului viitor. Fondul va incepe procedura de listare la bursa in termen de cel mult 30 de zile de la constituire, astfel incat titularii sa le poata vinde, in conditiile scutirii de impozitare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/am-un-leu-dar-e-al-meu-2509833
2509833
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.