Alternativa la Nabucco

Postat la 08 august 2006 23 afişări

Serbia va participa, impreuna cu concernul rus Gazprom, la construirea unei conducte de transport a gazelor naturale din Rusia spre Europa Occidentala. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 800 de milioane de dolari, relateaza United Press International.

Serbia va participa, impreuna cu concernul rus Gazprom, la construirea unei conducte de transport a gazelor naturale din Rusia spre Europa Occidentala. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 800 de milioane de dolari, relateaza United Press International. Oficialii de la Belgrad spera ca acordul intre concernul Gazprom-Gazexport si compania nationala Srbijagas sa transforme Serbia intr-un jucator major pe piata regionala a transportului de gaze naturale.

 

Conducta va fi conectata la reteaua Bluestream, ce va transporta gaz din Rusia spre Turcia si pe sub Marea Neagra, Bulgaria, Serbia, Croatia, Slovenia si nordul Italiei. Ea se constituie ca o alternativa a proiectului Nabucco, in care este implicata si Romania.

 

"Capacitatea va fi de 20 de miliarde de metri cubi pe an. Pe teritoriul Serbiei, lungimea conductei va fi de 400 de kilometri", a anuntat Radomir Naumov, ministrul sarb al energiei. Ministrul de finante Mladan Dinkic a explicat ca decizia a fost luata dupa ce primul-ministru al Serbiei, Voislav Kostunita, s-a intalnit cu presedintele rus Putin. El a adaugat ca acesta este cel mai mare proiect de investitii al guvernului sarb si ca veniturile obtinute din tranzitarea gazului pe teritoriul sarb vor fi extrem de mari, contribuind la dezvoltarea unor parti din sudul si centrul tarii. Conform primelor estimari, suma s-ar ridica la aproximativ 200 mil. euro pe an, suma ce urmeaza sa fie impartita cu partenerul rus. Proiectul ar putea ajuta Serbia sa-si achite o datorie de 370 mil. dolari catre Kuweit, Gazprom fiind de acord sa preia aceasta datorie. Serbia va returna banii dupa ce proiectul va deveni functional, in jur de 25% din suma incasata urmand sa ia aceasta destinatie. Astfel, Serbia va putea sa-si achite datoria fara ca bugetul sa fie pus sub presiune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/alternativa-la-nabucco-2511488
2511488
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.