Alphabet pune capăt proiectului Loon: Acoperirea lumii cu baloane de internet nu este viabilă din punct de vedere comercial

Autor: Alex Ciutacu Postat la 22 ianuarie 2021 50 afişări

Alphabet pune capăt proiectului Loon: Acoperirea lumii cu baloane de internet nu este viabilă din punct de vedere comercial

Alphabet, compania-mamă a Google, a pus capăt proiectului cunoscut drept „Loon”, un business cu baloane de internet, prin care gigantul îşi dorea să ofere o alternativă la turnurile telecom, potrivit Reuters.

Gigantul Alphabet a anunţat joi că proiectul Loon nu este viabil din punct de vedere comercial.

Început în 2011, proiectul Loon îşi dorea să furnizeze conectivitate în zonele lumii în care construcţia de turnuri telecom este prea scumpă sau complicată. Alphabet îşi dorea să utilizeze baloane de dimensiunea unui teren de tenis pentru a menţine o reţea plutitoare de echipamente, alimentată cu energie solară.

„În timp ce am găsit deschidere la mai mulţi parteneri în drumul nostru, nu am găsit o modalitate de a diminua costul până la punctul în care să putem construi un business sustenabil pe termen lung”, a scris Alastair Westgarth, CEO-ul Loon, într-o postare de blog.

Rich DeVaul, unul dintre fondatorii proiectului care nu mai face parte astăzi din Alphabet, a adăugat că evoluţia cererii pentru conectivitate mobilă a transformat turnurile telecom într-o opţiune mai eficientă din punct de vedere al costurilor, într-un mod în care nu putea fi estimat în urmă cu un deceniu. Astfel, nevoia pentru proiectul Loon s-a diminuat.

Compania avea 200 de angajaţi în 2019. În acelaşi an a atras o investiţie de 125 de milioane de dolari de la compania HAPSMobile, controlată de SoftBank.

Separat de proiectul Loon, mai multe companii finanţate de antreprenori miliardari precum Elon Musk, Richard Branson sau Jeff Bezos caută alternative sustenabile pentru conexiunile de internet, cea mai vehiculată variantă fiind cea a unei reţele de sateliţi poziţionaţi în jurul planetei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.