Ai moneda asta?! Valorează 100.000 de euro de euro

Postat la 29 decembrie 2021 6422 afişări

Ai moneda asta?! Valorează 100.000 de euro de euro

Cea mai scumpă monedă românească valorează acum aproximativ 100.000 de euro. Este vorba de polul lui Carol I,  moneda de 20 de lei, din aur, pusă în circulaţie în anul 1868, care a fost bătută în aproximativ 200 de exemplare.

Istoria polului lui Carol I, din anul 1868, este extrem de interesantă, mai ales că moneda nu a fost pusă efectiv în circulaţie.

Potrivit Academiei Române, moneda de aur din 1868 este prima emisiune monetară a statului român modern.

„Apariţia sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare faţă de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză şi în acelaşi timp un gest abil şi temerar al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale, orientată către obţinerea independenţei ţării.

Moneda este una dintre cele mai mari rarităţi din numismatica românească, ea fiind bătută doar în câteva sute de exemplare (cifra cel mai des întâlnită fiind aceea de 200 exemplare)”, explică dr. Emanuel Petac, şeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.

Potrivit lui Petac, la vremea când a fost bătută această monedă, statutul de suzeranitate pe care Poarta Otomană îl exercita asupra României nu permitea monedă proprie, cu atât mai puţin una de aur. Practic, explică specialistul, prin baterea acestei monede erau prezente toate ingredientele unui conflict diplomatic de anvergură.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aur,
bataie,
circulatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.