AFP: Irakul trebuie să aleagă între reconciliere şi război civil

Postat la 07 ianuarie 2014 42 afişări

Intensificarea revoltei într-o provincie sunnită din Irak plasează Guvernul, dominat de şiiţi, în faţa unei alegeri critice, şi anume între reconciliere şi război civil, potrivit experţilor, relatează AFP.

AFP: Irakul trebuie să aleagă între reconciliere şi război civil

 Premierul Nuri al-Maliki trebuie să decidă în următoarele zile între a propune o împărţire reală a puterii cu minoritatea sunnită sau să continue politica de marginalizare şi reprimare.

"Următoarele zile vor determina soarta Irakului", apreciază Ihsan al-Shammari, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bagdad.

"Ţara se găseşte la răscruce de drumuri: o reconciliere sub forma unui stat democratic sau o prăbuşire în haos şi război civil", explică el.

În opinia sa, fie va exista "un Irak democratic în care fiecare va fi egal", fie "ne vom îndrepta către prăpastie".

Nemulţumirea creşte de ani buni printre sunniţi, care se simt excluşi din sfera puterii şi stigmatizaţi de forţele de securitate, care recurg adesea la metode brutale.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afp-irakul-trebuie-sa-aleaga-intre-reconciliere-si-razboi-civil-11861285
11861285
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.