AFI Europe a cumpărat un teren în Braşov pe care va începe construcţia unui centru comercial şi a unui proiect de birouri

Autor: Ioana Matei Postat la 14 iulie 2015 366 afişări

AFI Europe a cumpărat un teren în Braşov pe care va începe construcţia unui centru comercial şi a unui proiect de birouri

AFI Europe România a semnat contractul de cumpărare pentru un teren de 40.000 mp în centrul oraşului Braşov, unde plănuieşte să dezvolte un centru comercial şi un proiect de birouri, ambele urmând să fie deschise în octombrie 2017, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii companiei. 

 

„Braşov este principala destinaţie turistică din România, atrăgând aproximativ 1,5 milioane de turişti pe an, iar oraşul are un număr mare de locuitori, cu o putere de cumpărare peste medie. Aceste lucruri, împreună cu locaţia perfectă din centrul oraşului, ne-au convins să intrăm pe piaţa de retail din Braşov şi să dezvoltăm acest proiect cu destinaţie mixtă. Terenul este situat în centrul oraşului şi al zonei de afaceri a Braşovului (Centru Civic), pe fosta platformă Hidromecanica, înregistrând astfel un trafic foarte ridicat. Vizibilitatea este excepţională, datorită faptului că spaţiul este localizat în principala piaţă din Braşov şi pe bulevadrul principal care leagă Centrul Vechi de toate zonele oraşului şi de ieşirea către Bucureşti. Această locaţie unică, împreună cu un centru comercial după un design marca AFI, în inima Braşovului, vor asigura succesul proiectului pentru compania noastră, pentru retailerii care ni se vor alătura şi, mai ales, pentru locuitorii Braşovului”, a spus David Hay, CEO AFI Europe România.

 

AFI Europe are în plan dezvoltarea în Braşov a unui centru comercial cu o suprafaţă totală închiriabilă (GLA) de 45.000 mp, dispusă pe trei niveluri accesibile prin trei intrări principale, conectate de un culoar. Cel de-al treilea etaj va găzdui zona de restaurante şi divertisment, inclusiv un cinematograf. Vizitatorii vor beneficia de o terasă de mari dimensiuni cu vedere către Munţii Carpaţi, care va găzdui diverse evenimente şi activităţi pentru familii şi turişti. AFI Europe România se află deja în discuţii avansate cu un lanţ de hypermarket-uri şi cei mai mari retaileri de fashion pentru a fi ancorele centrului comercial. Proiectul va fi construit potrivit standardelor necesare pentru obţinerea certificării pentru construcţii „verzi” LEED Gold.

Pe acelaşi teren, compania va dezvolta şi un proiect de birouri de clasa A cu o suprafaţă închiriabilă de 11.000 mp şi va fi conceput ca o construcţie „verde”. 

 

Acesta este cel de-al treilea centru comercial pe care AFI Europe îl va dezvolta în România, după AFI Palace Cotroceni, un proiect de 81.000 mp situat în Bucureşti, şi AFI Palace Ploieşti, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 33.000 mp.

Într-un interviu acordat la începutul anului Business Magazin, David Hay declara: „Am putea spune că în Braşov există în continuare loc de dezvoltare pentru centre comerciale, în Timişoara există loc de dezvoltare pentru centre comerciale şi birouri, iar în Cluj-Napoca, poţi să dezvolţi birouri şi poate şi centre comerciale.“ Nu a comentat zvonul referitor la deschiderea unui centru comercial în Braşov, dar nici nu l-a negat. „Nu spun că vom începe un alt proiect în vreuna dintre aceste zone, dar ne uităm la aceste oraşe şi le luăm în considerare pentru următorii noştri paşi“, spunea cu aceeaşi discreţie Hay, având grijă să nu dezvăluie în câţi ani ar putea începe un nou proiect de retail în provincie. „Ar trebui ca mai întâi să achiziţionăm un teren în alt oraş, aspect care nu s-a concretizat deocamdată.“, spunea la vremea respective Hay. 

Pe segmentul de birouri, compania dezvoltă AFI Park, un proiect ce constă în 5 clădiri de birouri de clasa A, cu o suprafaţă totală de închiriere de peste 70.000 mp. Primele trei clădiri de birouri finalizate au înregistrat un real succes, fiind închiriate în proporţie de 100%, în principal unor companii din domeniul IT&C şi BPO. AFI Park 4&5 se află în construcţie, iar clădirile urmează să fie finalizate la începutul lui 2016.

 

AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat şi gestionează AFI Palace Cotroceni, proiect ce se întinde pe o suprafaţă închiriabilă de peste 81.000 mp. În octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Palace Ploieşti, în urma unei investiţii de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial oferă o suprafaţă închirabilă (GLA) de 33.000 de metri pătraţi, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri naţionale şi internaţionale, alături de peste 7.000 de metri pătraţi de divertisment.

 

Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Palace Cotroceni, AFI Europe România dezvoltă în prezent AFI Park, un parc de business de clasa A în Bucureşti, care a atins un grad de ocupare de 100% a spaţiilor sale de birouri. Parcul oferă spre închiriere peste 70.000 mp de spaţii de birouri, vizate în prezent de companii multinaţionale din domeniu IT&C. Prima clădire de birouri, AFI Park 1, cu o suprafaţă închiriabilă de 12.250 mp, este ocupată în proporţie de 100%. În aprilie 2014, AFI Europe România a inaugurat AFI Park 2, cu o suprafaţă închiriabilă (GLA) de 12.200 mp şi închiriată în proporţie de 100%, în timp ce AFI Park 3, livrată în decembrie 2014, este închiriată de către companiile de IT Endava România şi TELUS International Europe. În aprilie 2014, AFI Europe România a început şi construcţia clădirilor de birouri AFI Park 4&5, care vor oferi proiectului o suprafaţă închiriabilă adiţională de 32.000 mp şi urmează să fie livrată în Q4 2015.

Mai mult, AFI Europe România va dezvolta în viitorul apropiat două proiecte cu utilizare mixtă pe terenul de 80.000 mp pe care îl deţine în oraşul Arad şi pe terenul de 148.000 mp din Bucureştii Noi din sectorul 1 al capitalei.

Pe segmentul clădirilor de birouri, AFI Europe România va dezvolta AFI Business Park Bucureşti, un parc de business clasa A cuprinzând 50.000 mp GLA, amplasat în imediata apropiere a hotelului J.W. Marriott şi a Parlamentului din sectorul 5 al capitalei. Parcul de afaceri va consta în 2 clădiri de birouri de înălţime redusă şi un turn de birouri, cu multe spaţii verzi, spaţii moderne, high tech, într-un centru urban cu o  piaţetă centrală şi grădini.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afi-europe-a-cumparat-un-teren-in-brasov-pe-care-va-incepe-constructia-unui-centru-comercial-si-a-unui-proiect-de-birouri-14588429
14588429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.