Afecţiunea care nu există în statisticile oficiale ale României. „Este ca un virus la calculator"

Postat la 19 septembrie 2016 205 afişări

Afecţiunea care nu există în statisticile oficiale ale României. „Este ca un virus la calculator"

Afecţiunea care nu există în statisticile oficiale ale României. „Este ca un virus la calculator. Omul îşi creează programe emoţionale, capabile să-i facă rău”. Stresul post-traumatic. O noţiune care le este cunoscută românilor, de cele mai multe ori, din filmele americane cu soldaţi. 

Deşi stresul post-traumatic sau PTSD, pe scurt, este o tulburare care se manifestă nu doar la militari, ci şi la persoanele care trec prin experienţe de viaţă dure - ameninţarea cu moartea, vătămare severă, violenţă sexuală etc - ea nu apare în statisticile oficiale din România. De multe ori, este încadrată în sfera de diagnostice de tulburare depresivă.

"Tulburarea de stres post-traumatic perturbă funcţionarea celor afectaţi, influenţează capacitatea lor de a-şi satisface nevoile de zi cu zi şi de a îndeplini sarcinile de bază. Trauma continuă să intervină asupra vieţii celor care trec printr-un astfel de episod, deoarece acestea retrăiesc în minte şi corp experienţele pe care le-au suferit vizual, auditiv şi somatic, ca şi cum astfel de evenimente au încă loc", subliniază medicul Alina Teodoru pentru Gândul.

Citiţi continuarea pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.