Romanii cu credite isi cer dreptul dat de lege la dobanzi mai mici, bancile si BNR se tem de consecinte

Postat la 20 august 2010 16 afişări

Debitorii la banci ar putea sa obtina dobanzi nesperat de mici in conditiile actuale de piata pentru creditele acordate in trecut, in urma aplicarii ordo­nantei de urgenta a Guvernului din iunie, care stabileste noi conditii pentru imprumuturile acordate persoanelor fizice.

Romanii cu credite isi cer dreptul dat de lege la dobanzi mai mici, bancile si BNR se tem de consecinte

In functie de interpretare, anumite prevederi ale ordonantei ar putea obliga bancile sa ofere clientilor marjele prevazute in contractele de credit incheiate in trecut, dar acestea s-ar aplica acum la indicatorii independenti - Euribor sau Robor - in locul indicatorilor de referinta proprii ai bancilor, mentionati in actul initial, ceea ce ar conduce la dobanzi mult mai mici si, consecutiv, venituri mult mai mici pentru bancheri.

In timp ce Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, cea care a initiat actul normativ, considera ca interpretarea corecta a textului nu duce la modificari ale costului creditului fata de nivelul actual, bancherii si inclusiv BNR se tem ca orice client care se va adresa justitiei cerand aplicarea marjei initiale la un indicator independent va avea castig de cauza.

BNR ramane cu un "cartof fierbinte" in brate, pentru ca bancherii se plang ca vor contabiliza pierderi de sute de milioane de euro in urmatoarele luni, iar actionarii nu mai sunt dispusi sa le suporte, deoarece ar fi pricinuite de o modificare legislativa, si nu de neperformanta portofoliilor.

Detalii pe www.zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
BNR,
banci,
dobanzi,
comision,
lege
/actualitate/afaceri/romanii-cu-credite-isi-cer-dreptul-dat-de-lege-la-dobanzi-mai-mici-bancile-si-bnr-se-tem-de-consecinte-6974068
6974068
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.