Polonia, in plin boom al spatiilor logistice

Postat la 22 noiembrie 2007 1 afişăre

Stocul de spatii logistice din Polonia a crescut in acest an cu aproximativ 28,5 procente, ritmul urmand sa fie similar si in urmatoarea perioada

Piata poloneza de spatii logistice s-a dezvoltat puternic in acest an, atat din punct de vedere al dezvoltarii cat si din punct de vedere al cererii si al contractelor de inchiriere incheiate. Astfel, potrivit unui studiu intocmit de Cushman & Wakefield, stocul de spatii logistice se ridica la inceputul lunii octombrie la 3,52 milioane de metri patrati, cu 800.000 mai mult decat la inceputul anului. De asemenea, in primele noua luni din 2007 au fost incheiate contracte de inchiriere pentru mai mult de un milion de metri patrati de spatii de depozitare.

Operatorii logistici au ramas in continuare liderii pietei de inchirieri, cu 42 procente din totalul contractelor incheiate, fiind urmati de lanturile de retail cu 13% si companiile din sectoarele alimentar si electrocasnice (8% respectiv 7%). Avand in vedere contractele de inchiriere incheiate in acest an, liderul dezvoltatorilor este compania americana ProLogis, cu o cota de piata de 31%, urmata de compania americana Panattoni (25%) si britanicii de la SEGRO (7%).

"Ne asteptam ca piata de spatii de depozitare sa isi continue cresterea si in trimestrul patru din 2007, in termeni de volum si de tranzactii incheiate, urmand sa fie atins pragul de 3,8 milioane de metri patrati", a declarat seful departamentului de spatii industriale din cadrul filialei poloneze a Cushman & Wakefield.

In acest moment sunt in costructie in Polonia aproximativ 890.000 de metri patrati de spatii logistice, din care ProLogis dezvolta 28%, Panattoni 25% si SEGRO noua procente.

ProLogis este prezent si pe piata autohtona prin proiectul ProLogis Park Bucharest A1, situat la kilometrul 22 al autostradei Bucuresti-Pitesti. Proiectul va fi finalizat in urmatorii trei ani si va fi compus din 12 cladiri cu o suprafata totala de peste 317.000 metri patrati. Investitia se ridica la aproximativ 135-150 mil. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spatii logistice,
real-estate,
Polonia
/actualitate/afaceri/polonia-in-plin-boom-al-spatiilor-logistice-1056934
1056934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.