Pierderi mari la BVB si in Europa

Postat la 21 ianuarie 2008 1 afişăre

Criza Bursei se adanceste din ce in ce mai tare. Astazi, luni, s-a vandut din rasputeri, iar cotatiile au coborat mult sub valorile de vineri, iar indicii s-au depreciat cu cate 4-5 procente. Scaderea insa nu a fost decat o miscare in tandem cu bursele europene, care au piredut chiar mai mult.

Pierderile de pe piata de capital autohtona si de pe pietele internationale indica o criza majora. Pentru Bursa de la Bucuresti caderea cu care a inceput aceasta saptamana pare a fi exclusiv legata de problemele internationale. Scaderile de la inceputul anului au incorporat practic toate problemele economiei nationale cunoscute in prezent, iar nivelul la care s-a ajuns ar trebui sa fie minumul posibil. Continuarea trendului descendent fara corectii pozitive semnificative are ca singura cauza criza internationala.

Saptamana a inceput cum nu se poate mai prost pentru BVB, cu o sedinta aproape identica cu cea de miercurea trecuta. Indicele BET a scazut 4,6 procente pana la valoarea de 7.942 puncte, valoarea aferenta anului 2006, iar BET-C a coborat 4,3%, pana la 5.440 puncte. BET-FI, care inglobeaza evolutia SIF-urilor, a pierdut cel mai mult, 5%, ajungand la 61.902 puncte. Dupa sedinta de astazi, pierderile de la inceputul anului au ajuns la 19,2% pentru BET, 18,4% pentru BET-C si 21,3% pentru BET-FI.

Picajul a lovit in toate companiile listate, exceptie facand cateva societati mai putin lichide, tranzactionate in special pe piata secundara Rasdaq. Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) s-a depreciat cu 6,7%, Broker Cluj (BRK) 6,5%, Biofarm (BIO), companie care a fost obiectul unor achizitii destul de mari din partea unor SIF-uri, 4%, iar Banca Transilvania (TLV) 4,4%. SNP Petrom (SNP) a pierdut dor 2,5 procente, iar Rompetrol Rafinare (RRC) 4,2%.

Scaderile mari ale BVB au fost depasite de cele inregistrate de bursele europene la ora inchiderii sedintei dela Bucuresti. Dupa ce asiaticii, in special prin China si Japonia, au inchis cu pirederi de 4-5 procente, europenii au mers in corpore pe minus. Principalul indice al zonei euro, DJ STOXX 50 s-a depreciat cu 6,3%, cel britanic, FTSE 100 cu 4,9%, iar DAX-ul german cu 6,5%. De asemenea, austriecii prin ATX au coborat 5,3%, polonezii prin WSE WIG 3,6%, ungurii prin BUX 3,5%, iar bulgarii prin SOFIX 6,6%. Pierderile indicilor de la inceputul anului comparabile cu cele ale BVB, de la circa 15 procente in sus, exceptii facand BUX cu o depreciere de numai 11,3% si SOFIX cu 21,3%.

Ultimele scaderi sunt puse pe seama stirilor care dau tot mai sigura recesiunea economiei americane (ultimul discurs al presedintelui SUA, George W. Bush nu s-a ridicat la asteptarile pietei), alaturi de problemele companiilor europene sau asiatice. Analisti de renume, precum Lawrence Summers, fost Secretar al Trezoreriei SUA, denunta lipsa de incredere de pe toate pietele de capital, iar 2008 pare a fi primul an de scadere a burselor (bear) dupa 2003. Sansa europenilor si, mai ales, a BVB este decuplarea de piata de capital a SUA, miscare asteptata cat mai repede in cazul nostru si intr-o perioada de cateva luni pentru Europa.

Din nou scadere la Bursa

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/actualitate/afaceri/pierderi-mari-la-bvb-si-in-europa-2343635
2343635
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.