Leul, la minimul anului fata de euro

Postat la 22 noiembrie 2007 1 afişăre

Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru joi, 22 noiembrie, un curs de 3,5944 lei pentru un euro, cu 5,51 de bani peste nivelul publicat miercuri. Cotatia de astazi este cu 15,5% mai mare decat minimul anului, de 3,1112 lei/euro, atins la 2 iulie. Analistii din piata sustin ca moneda nationala ar fi inregistrat oricum o corectie, chiar daca nu ar fi fost afectata de criza de pe pietele financiare internationale. Reuters citeaza mai multi specialisti care apreciaza ca trendul descendent va continua si in 2008.

Potrivit lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, cursul de schimb ar fi inceput sa se corecteze in toamna acestui an, dupa aprecierea puternica din primul semestru, chiar daca pe pietele financiare internationale nu ar fi aparut criza de lichiditate.

El a explicat ca nivelul inalt al deficitului de cont curent reprezinta principala vulnerabilitate a economiei romanesti, iar investitorii sunt influentati de evolutia acestui indicator.

Agentia Reuters comenteaza ca tendinta descendenta a cotatiei leului fata de euro se va mentine si anul viitor, intrucat investitorii sunt ingrijorati de esecul guvernului de a echilibra economia. Moneda nationala a coborat in raport cu euro inainte ca problemele de pe piata financiara sa determine investitorii sa reduca plasamentele pe pietele emergente, considerate riscante.

Piata de capital a fost la randul ei afectata, indicele BET inregistrand un declin de circa 15% numai in luna noiembrie.

Analistii considera ca amplificarea deficitului de cont curent, nivelul ridicat al creditelor pentru locuinte si apropierea alegerilor generale vor alimenta tendinta descendenta a pietelor, in 2008.

"Principalul element de vulnerabilitate este deficitul de cont curent. Exista conditii pentru deprecierea in continuare a leului, intrucat atmosfera de pe piata este total nefavorabila", a declarat Ionut Dumitru, analist la Raiffeisen Bank.

La declinul cotatiei a contribuit si decizia de la inceputul acestei luni a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's de revizuire a perspectivei ratingului Romaniei de la "stabil" la "negativ", ca urmare a ingrijorarii legate de lipsa de actiune a autoritatilor in problema deficitului de cont curent, comenteaza Reuters.

In ultimele luni, analistii au avertizat ca statele foste comuniste unde exista dezechilibre externe mari risca sa pierda increderea investitorilor, chiar daca ritmul lor de crestere economica este mai ridicat decat in Occident.

Presiuni asupra monedelor au aparut si in Bulgaria si tarile baltice, dar rata de schimb este protejata de existenta unor consilii monetare. Lars Christensen, analist la Danske Bank, considera ca problema a fost exacerbata de volumul mare al creditelor in valuta pentru locuinte, care face economia mai vulnerabila la fluctuatiile de pe piata valutara.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Fondul Monetar International au cerut guvernului in repetate randuri sa aplice o politica mai stricta in privinta bugetului si a salariilor, pentru a tine cererea sub control si a imbunatati competitivitatea.

BNR a majorat, in octombrie, dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, in conditiile in care inflatia a depasit tinta de 3-5% stabilita pentru 2007.

Analistii considera ca inrautatirea perspectivei inflatiei va determina BNR sa opereze o noua majorare a dobanzii in luna ianuarie, care ar putea avea, pe termen scurt, efect asupra leului, potrivit Reuters.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/leul-la-minimul-anului-fata-de-euro-1057181
1057181
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.