FMI extinde accesul la finantare pentru tarile membre. Romania, printre posibilii beneficiari

Postat la 31 august 2010 15 afişări

FMI a decis sa extinda accesul la finantare pentru tarile membre, renuntand la limitarea care impunea ca totalul finantarii acordate unui stat sa nu depaseasca 1.000% din cota de participare a acestuia la contul de rezerve ale Fondului.

Decizia, anuntata ieri, este importanta pentru tarile care intentioneaza sa ia noi imprumuturi sau sa extinda liniile de credit existente, urmand ca solicitarile de finantare sa fie alocate "in functie de necesitatile tarilor membre". In prezent, Romania - unde se discuta deja de o vreme despre ideea de a contracta un nou credit - s-a apropiat cel mai mult de pragul de 1.000%, cu o indatorare care a ajuns la 877% din cota de participare a tarii la contul de rezerve generale al Fondului (sursa din care institutia acorda finantari, constituita din contributiile statelor membre), conform statisticilor Fondului valabile pentru 26 august. La 1 aprilie, datoria Romaniei reprezenta 802% din cota sa de participare.

Dupa Romania, cele mai expuse sunt Letonia (indatorare de 775% din cota proprie), Ungaria (735%) si Islanda (655%), insa pe termen mai lung, o expunere mare va avea si Grecia, care acum are o indatorare de 584% din cota de participare, insa a tras doar mai putin de un sfert din linia de credit stand-by de 31,4 miliarde de euro care expira in 2013.

Romania a beneficiat pana acum de 10,65 miliarde de euro din creditul stand-by care expira in primavara anului viitor si mai are de incasat 2,84 miliarde de euro, fiind in continuare cel mai mare debitor fata de FMI, inaintea Ucrainei si a Ungariei. Conform datelor BNR, Romania are o cota de participare la FMI de 1,03 miliarde DST (1,224 miliarde de euro), insemnand 0,47% din cota totala a statelor membre, respectiv 10.552 de voturi (0,48% din total).

Decizia FMI de a extinde accesul la finantare se coreleaza cu o serie de altele care converg in aceeasi directie, respectiv introducerea unei noi facilitati de credit - Precautionary Credit Line (facilitatea de credit preventiv), pentru statele membre cu politici fiscale si economice apreciate ca sanatoase, dar care nu se incadreaza in exigentele Flexible Credit Line, linia de credit flexibila. Aceasta din urma a fost introdusa anul trecut special ca raspuns la criza, insa la ea au apelat pana acum cu succes doar trei tari - Polonia, Mexic si Columbia, fara insa a face uz de sumele disponibile. FMI a decis sa majoreze si durata, si sumele disponibile prin linia de credit flexibila, insa nu a relaxat si conditiile de acces.

Noua abordare a Fondului denota atat disponibilitatea institutiei de a-si creste importanta in creditarea statelor, cat si temerile, tot mai prezente atat in SUA, cat si in Europa, de un nou val de recesiune si de turbulente pe pietele financiare. "Atat facilitatea de credit preventiv, cat si linia de credit flexibila vor permite Fondului sa-i ajute pe membrii sai sa se protejeze contra unei volatilitati excesive a pietelor", a declarat Dominique Strauss-Kahn, presedintele FMI, precizand ca scopul noilor decizii ale FMI este "sa incurajeze statele sa apeleze la finantarea sa in timp util, pentru a evita crizele, si de a le proteja in vremuri de criza sistemica".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMI,
credite,
finantare,
criza,
recesiune
/actualitate/afaceri/fmi-extinde-accesul-la-finantare-pentru-tarile-membre-romania-printre-posibilii-beneficiari-7062730
7062730
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.