FMI ar putea incepe din octombrie discutii cu Romania pentru un nou imprumut

Postat la 04 septembrie 2010 16 afişări

FMI ar putea incepe luna viitoare discutii preliminare cu autoritatile romane pentru un nou imprumut de urgenta, a declarat sambata Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului la Bucuresti.

"Am putea incepe anumite discutii preliminare, dar nu am decis daca vom si incepe negocierile", a afirmat Franks intr-un interviu pentru Bloomberg. El a adaugat ca la sfarsitul lui octombrie va incepe analiza trimestriala a actualei linii de credit pentru Romania, care expira in mai 2011.

Eliberarea urmatoarei transe, de 914 milioane de euro, din imprumutul FMI ar urma sa se faca numai cu conditia ca Romania sa achite datoriile restante catre firmele private si sa aprobe pana la sfarsitul lui septembrie modificarea sistemului de pensii, cu cresterea varstei oficiale de pensionare.

Guvernul va trebui sa ateste cu documente ca a platit arieratele de circa 1,9 miliarde de lei catre companiile private, arieratele fiind motivul de ingrijorare nr.1 al Fondului, "pentru ca apare un cerc vicios atunci cand guvernul nu-si plateste datoriile", a declarat zilele trecute Tony Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria. Aceeasi ingrijorare a fost exprimata si sambata de Jeffrey Franks.

Ministerul Finantelor a anuntat ca la 31 august a aprobat deschideri de credite din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate in suma de 1 miliard lei, intr-o prima transa, din care suma de 616,5 milioane lei pentru unitatile sanitare publice cu paturi si 383,5 milioane lei pentru plata medicamentelor. "In zilele urmatoare se vor realiza deschideri de credite bugetare de inca 947 milioane lei, pentru plata datoriilor la medicamente, cu si fara contributie personala, la servicii medicale si la dispozitive medicale", a anuntat ministerul intr-un comunicat publicat joi.

Romania a beneficiat pana acum de 10,65 miliarde de euro din creditul stand-by care expira in primavara anului viitor si mai are de incasat 2,84 miliarde de euro, fiind in continuare cel mai mare debitor fata de FMI, inaintea Ucrainei si a Ungariei.

FMI estimeaza ca economia Romaniei va scadea anul acesta cu 2%, pentru ca la anul sa-si revina la o crestere de circa 1,5%. "In al treilea trimestru din 2010 va avea loc din nou o mica scadere, pentru ca masurile luate de Guvern vor avea un efect negativ temporar. Dar cand acest efect va fi depasit, vom vederea o reluare a cresterii", a declarat Lybek.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
FMI,
Franks,
imprumut,
pensii,
arierate,
datorie,
spitale
/actualitate/afaceri/fmi-ar-putea-incepe-din-octombrie-discutii-cu-romania-pentru-un-nou-imprumut-7110229
7110229
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.