Final de telenovela: VW cumpara 42% din Porsche

Postat la 14 august 2009 22 afişări

Volkswagen (VW) a ajuns la un acord de preluare a 42% din divizia de automobile sport a holdingului Porsche SE, aceasta fiind prima etapa a procesului de fuziune dintre cei doi mari producatori auto europeni.

VW va plati 3,3 miliarde de euro pentru participatia la Porsche AG, creand conditiile pentru formarea unui grup integrat de automobile pana la sfarsitul lui 2011, au anuntat cele doua companii, transmite Reuters.

Tranzactia a fost aprobata de consiliile de administratie ale VW si Porsche. Directorul general al VW, Martin Winterkorn, care va conduce grupul nou format si a fost numit deja sef al Porsche SE, a declarat ca acordul marcheaza o noua era pentru ambele companii.

Noul grup va reuni zece branduri, marca Porsche urmand sa se alature Audi, Bentley, Bugatti, Skoda, Seat si Lamborghini. La inceputul anului 2009, grupul Porsche, care detine putin peste 50% din actiunile cu drept de vot ale VW, a fost nevoit sa renunte la strategia de majorare a participatiei si sa negocieze o fuziune.

In luna iulie, Porsche l-a inlaturat din functie pe directorul general Wendelin Wiedeking, iar in prezent face eforturi sa reduca datoriile de peste zece miliarde de euro. Familiile Porsche si Piech vor ramane cei mai mari actionari ai grupului care va rezulta din combinarea VW si Porsche SE, a spus Winterkorn.

Landul Saxonia Inferioara, care detine o participatie de 20% la VW, va pastra dreptul de veto al deciziilor importante si de a numi noi membri in consiliul de supraveghere. Finalizarea acordului depinde de acceptul bancilor creditoare ale Porsche si de clarificarea problemelor structurale, potrivit comunicatului Porsche.

In urma acordului, emiratul Qatar va deveni al treilea mare investitor la noul grup, a spus directorul general al VW, fara sa mentioneze marimea participatiei.

UPDATE: Actiunile Volkswagen au scazut cu circa 7,5% dupa anuntul grupului german, in timp ce actiunile Porsche au crescut cu mai bine de 11%.

Cititi mai multe despre istoria Porscheaici.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
vw,
porsche,
fuziune,
automobile,
audi
/actualitate/afaceri/final-de-telenovela-vw-cumpara-42-din-porsche-4758312
4758312
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.