Evaziunea fiscala la greci: Angela de la Ministerul Turismului isi da demisia

Postat la 18 mai 2010 27 afişări

Ministrul adjunct al culturii si turismului din Grecia, Angela Gerekou, si-a dat demisia, la cateva ore dupa ce s-a aflat ca sotul ei are datorii neplatite la fiscul elen in valoare de 5,5 milioane de euro, reprezentand impozite restante si penalitati.

Luni, un reportaj aparut in ziarul Elefterotypia informa ca sotul ministrei, Tolis Voskopoulos, cantaret si actor celebru in Grecia, datoreaza statului aproape 6 milioane de euro. Imediat, Ministerul de Finante a inghetat conturile lui Voskopoulos si a inceput o investigatie pentru presupusa evaziune fiscala.

"Angela Gerekou si-a prezentat demisia din cauza acestui subiect sensibil, ca sa nu dea loc de pretexte facile pentru ca Guvernul sa fie atacat", a comunicat purtatorul de cuvant al guvernului elen, intr-un e-mail adresat presei, adaugand ca Gerekou sustine ca nu are nici un amestec in relatia sotului ei cu fiscul, intrucat datoriile ar fi fost acumulate inainte ca Voskopoulos s-o cunoasca pe ea.

Angela (Antzela) Gerekou, acum in varsta de 51 de ani, este o fosta actrita, model si vedeta de Playboy in anii '90.

Premierul elen, promotor al unei campanii intense de combatere a evaziunii fiscale, i-a acceptat rapid demisia. Autoritatile din Atena au publicat de curand liste cu nume ale unor potentiali evazionisti si au recurs chiar la folosirea imaginilor prin satelit spre a-i ochi pe proprietarii de vile care au si piscine, spre a le controla averile, in incercarea de a reduce enormul deficit bugetar al tarii, de aproape 13% din PIB.

Este al doilea caz de demisie din cabinetul lui Giorgios Papandreou, venit la putere in urma alegerilor din octombrie anul trecut. In decembrie, ministrul adjunct de interne Dinos Rovlias si-a dat demisia, dupa ce a fost acuzat ca a intervenit personal pentru niste politisti si militari care doreau sa se transfere in alte posturi.

Ziarele au comentat diferit evenimentul. To Vima a titrat "Taifunul Angela loveste guvernul", in timp ce Ta Nea, apropiat de guvernul socialist, a scris ca ministra a fost "sacrificata spre a da un mesaj" altor oficiali.

Cazul Gerekou a incins internetul de expresie elena. Clipurile de pe Youtube cu Voskopoulos si cu Gerekou au inceput sa se umple de comentarii injurioase, iar pe bloguri au reaparut chemarile la greva fiscala si protestele fata de autoritati. "Rusine, rusine, rusine", a scris un comentator pe blogul Troktiko. "Ma rog de o saptamana de functionarii de la fisc sa-mi ia banii de impozit si degeaba, dar astia doi au stat la adapost de fisc 17 ani de zile. Noi, restul, suntem cu totii idioti!"

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/evaziunea-fiscala-la-greci-angela-de-la-ministerul-turismului-isi-da-demisia-6131187
6131187
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.