Cum arata viitorul mall-urilor

Postat la 22 mai 2008 17 afişări

Chirii in scadere, planuri care nu sunt duse la bun sfarsit si yield-uri in crestere pe termen scurt. Asa ar putea sa arate peisajul autohton al centrelor comerciale peste cinci ani, cand ar trebui sa fie finalizate toate cele peste 120 de centre comerciale anuntate pana in prezent

Numarul mare de centre comerciale anuntate sau aflate deja in constructie va duce pe termen lung la scaderea chiriilor iar criza financiara din Vest are deja ca efect nu doar inasprirea conditiilor de creditare pentru investitorii care doresc sa construiasca un centru comercial ci si cresterea yield-urilor pentru tranzactiile locale cu mall-uri.

"Compresia yield-urilor s-a oprit deja si pot spune ca cele de pe piata secundara au inceput deja sa creasca", a declarat Stuart Dawkins, director capital markets in cadrul biroului londonez al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis. Acesta a mai spus, in cadrul Retail Investment Forum organizat de catre Evensys, ca majorarea yield-urilor vine ca un efect al crizei financiare din SUA si din statele occidentale. "Lichiditatea mare de bani, numarul ridicat de cumparatori si posibilitatea de a revinde rapid au permis scaderea yield-urilor dar asta nu se va intampla si in 2008", a mai spus Dawkins, explicand ca numarul posibilor cumparatori este mai mic comparativ cu anul trecut.

Practic, cu cat yield-ul este mai ridicat, cu atat cumparatorul isi va recupera investitia intr-un timp mai rapid, yeild-urile actuale situandu-se in jurul valorii de 6,5% - adica investitia poate fi recuperata in aproximativ 15 ani in cazul in care centrul comercial se pastreaza in administrare.

"Probabil ca randamentele pentru piata principala vor reveni la 7-8%, in crestere cu un punct procentual, in timp ce cele pentru piata secundara ar putea creste in acest an chiar si cu 1,5%", este de parere TJ Kearns, managing director al Caelum Development, companie care va dezvolta impreuna cu Sonae Sierra proiectul comercial Park Lake Plaza din Capitala, unul din cele mai mari centre comerciale de pe plan local (110.000 de metri patrati inchiriabili).

Directorul Caelum a mai precizat ca Romania ramane o piata a oportunitatilor, fapt care ii va face pe investitorii irlandezi sa mai investeasca pe termen de 3-5 ani alte 400 de milioane de euro in dezvoltarea mai multor centre comerciale pe plan local, potrivit lui TJ Kearns.

Reprezentantii dezvoltatorilor si a consultantilor imobiliari spun ca succesul unui mall va fi atins mult mai greu. "Va veni vremea dezvoltatorilor mari care au lanturi de centre comerciale. Poate unul din sapte nu va merge foarte bine dar restul vor putea suplini rezultatele sale", considera Tal Roma, business development manager al AFI Europe Romania. Dezvoltatorul lucreaza deja la doua centre comerciale in Bucuresti si Arad si are planuri pentru altele in Ploiesti, Bucuresti si inca un oras despre care nu s-au facut precizari in acest moment.

O alta consecinta a inmultirii numarului de centre comerciale va fi scaderea chiriilor, acestea fiind deja in descrestere cu 10-20% pentru centrele secundare potrivit Luizei Moraru, directoarea departamentului de retail din cadrul CB Richard Ellis Eurisko. "In fiecare oras din provincie va exista un singur centru comercial principal, important. Pentru cele secundare, chiriile ar putea sa scada pana in momentul deschiderii cu 30-40% si chiar cu 50% in anumite cazuri speciale", spune Luiza Moraru.

Consultantul imobiliar considera astfel ca dezvoltatorii ar trebui sa fie atenti in privinta veniturilor estimate din chirii, de aceeasi parere fiind si Antoanela Marchievici, real estate director in cadrul UniCredit Tiriac Bank. "Daca acum un an orice proiect era de succes doar fiindca era nou, acum suntem mult mai grijulii in momentul acordarii finantarii. Bancile cer mai multe informatii si studii din care sa reiasa la cat ar ajunge lichiditatea financiara a centrului comercial chiar si in cel mai perismit scenariu potrivit caruia chiriile ar scadea cu 50%", a mai spus directorul din cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Cititi si Cand va fi primul faliment de mall

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cum-arata-viitorul-mall-urilor-2652694
2652694
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.