Banca centrala spaniola nationalizeaza o banca de economii, statul intervine cu 550 mil. euro

Postat la 23 mai 2010 39 afişări

Banca centrala a Spaniei a anuntat ca preia controlul asupra CajaSur, o banca de economii grevata de credite imobiliare neperformante, dupa ce planul de a o fuziona cu o alta banca de economii a esuat.

Ca atare, Fondul de Restructurare Controlata a Bancilor (FROB) va injecta imediat 550 de milioane de euro in CajaSur, pentru ca aceasta sa poata indeplini cerintele minime de solvabilitate, urmand ca banca sa fie vanduta celui mai bun ofertant, fie el o alta banca de economii, o banca spaniola sau una straina, scrie publicatia Cinco Dias.

CajaSur, cu sediul in Cordoba si 474 de sucursale in special in sudul Spaniei, reprezinta circa 0,6% din activele sistemului financiar spaniol, care nu va fi afectat in nici un fel de decizia de nationalizare, a afirmat banca centrala.

Banca Spaniei a intervenit dupa ce conducerea CajaSur a respuns fuziunea cu Unicaja din Malaga, o alta banca de economii. Fuziunea intre Cajasur, institutie controlata de Biserica Catolica, si Unicaja ar fi dat nastere celei de a sasea banci de economii din tara in functie de active, si ar fi urmat dupa fuziunea intre Unicaja si Caja Jaen, perfectata vara trecuta.

Dupa pierderi estimate la aproape 600 de milioane de euro in 2009, resursele de capital ale CajaSur se situeaza la 444 de milioane de euro, mult sub nivelul de 967 de milioane cerut de lege, iar rata de solvabilitate este de 3,6%, sub nivelul cerut de 8%. Volumul creditelor neperformante a crescut la 8,5%, aproape dublu fata de media la nivelul bancilor de economii.

Banca Spaniei i-a schimbat din functie pe toti cei sase conducatori ai CajaSur, intre care cinci reprezentanti ai Bisericii Catolice, inlocuindu-i cu profesionisti din domeniul bancar. Autoritatea monetara a cerut clientilor sa-si pastreze calmul, intrucat depozitele lor sunt garantate, si a precizat ca procesul de vanzare a CajaSur va avea loc cat mai curand posibil si cu cele mai reduse costuri, fara ca operatiunile curente ale bancii sa fie afectate.

CajaSur, infiintata in 1864, sub numele de Muntele de Pietate al Cordobei (societate de amanet), a fost considerata multa vreme drept o institutie cu caracter social, destinata finantarii celor cu venituri mici, si abia apoi a devenit casa de economii, sub egida Consiliului Ecleziastic local din Cordoba.

Episcopul de Cordoba, Demetrio Fernandez, a justificat refuzul fuziunii, declarand ca Biserica "a fost dispusa sa piarda totul ca sa salveze locurile de munca de la CajaSur". Reprezentantii altor institutii de stat in consiliul de conducere al CajaSur au replicat insa ca ratiunile de respingere a fuziunii sunt "greu de inteles". In consiliu, 11 membri au votat contra fuziunii si pentru recursul la sustinerea din partea FROB si 8 membri au votat pentru fuziunea cu Unicaja.

Presedintele demis al CajaSur, preotul Santiago Gomez Sierra, a declarat duminica pentru Cinco Dias ca "nu e momentul sa cautam cauze sau vinovati si sa aducem acuzatii institutionale sau politice", lansand insa un apel ca situatia sa se rezolve "cu cele mai mici costuri sociale, de forta de munca si in raport cu cetatenii" din Cordoba si din toata Andaluzia. El a explicat ca "de saptamani intregi am avertizat ca nu vom aproba un proiect de fuziune in lipsa unui acord ferm privind soarta angajatilor, asa cum am cerut in protocolul de fuziune inca de acum aproape un an" si ca "procesul distructiv de negociere in care s-a implicat cealalta parte (Unicaja) a facut ca increderea sa dispara, in favoarea unui proiect de viitor iluzoriu". Gomez Sierra a apreciat ca interventia din partea Bancii Spaniei era "singura optiune responsabila", in conditiile in care Caja Sur a pierdut solvabilitate in ultimele luni, "cele in care administrarea a fost preluata de Unicaja".

Particularitatea sistemului financiar spaniol o constituie existenta bancilor de economii - "cajas", majoritatea de importanta regionala, nelistate la bursa si care, cu active de circa 1,4 mii de miliarde de euro, reprezinta circa jumatate din activele sistemului. Ele sunt cele mai expuse fata de efectele exploziei bulei imobiliare, avand in vedere ca in anii precedenti au fost printre principalele finantatoare ale cumparatorilor de locuinte. Datoriile lor fata de dezvoltatorii imobiliari se ridicau in septembrie trecut la circa 230 de miliarde de euro, conform datelor bancii centrale, iar anul acesta mai mult de 7% din creditele oferite de ele ar putea deveni neperformante, fata de 5,1% anul trecut, dupa estimarile Confederatiei Spaniole a Bancilor de Economii.

Pana acum, circa o treime dintre "cajas" controlate de autoritatile regionale au fuzionat, iar o alta treime se afla in proces de fuziune. Banca Spaniei a anuntat ca intentioneaza ca pana la jumatatea anului sa reduca numarul de "cajas" de la 45 la 15.

Fondul FROB a fost infiintat in vara trecuta, dupa ce Banca Spaniei a preluat controlul unei alte banci de economii confruntate cu un volum mare de credite neperformante - Caja Casilla de la Mancha. Capacitatea de finantare a FROB este de pana la 99 de miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spania,
cajasur,
nationalizare,
banci de economii
/actualitate/afaceri/banca-centrala-spaniola-nationalizeaza-o-banca-de-economii-statul-intervine-cu-550-mil-euro-6158532
6158532
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.