Afacerea Jocurilor Olimpice de la Londra 2012 – cine vor fi castigatorii (GALERIE FOTO)

Postat la 14 iulie 2011 94 afişări

Cheltuielile de consum vor creste cu 750 milioane de lire sterline (852 mil. euro) in perioada Jocurilor Olimpice si Paralimpice organizate la Londra in 2012, cea mai mare crestere preconizata vreodata pentru o tara care a gazduit Olimpiada de vara, potrivit unui raport al Visa Europe, sponsor al evenimentului.

Impactul imediat al celor sapte saptamani de desfasurare a JO si a Jocurilor Paralimpice va insemna o crestere a productiei de bunuri si servicii cu 1,14 miliarde de lire, respectiv o crestere a veniturilor britanicilor de 229 milioane de lire.

"Marea Britanie va beneficia de un impact economic pozitiv imediat, ca urmare a cresterii semnificative a cheltuielilor de consum in perioada Jocurilor Olimpice si Paralimpice. Asa cum s-a intamplat in timpul Cupei Mondiale, consumatorii britanici vor determina cresterea vanzarilor din supermarketuri cu 80 de milioane de lire, Marea Britanie urmand sa-si confirme reputatia de natiune formata din fani ai sportului", apreciaza Marc O'Brien, director executiv al Visa UK.

Sectoarele de retail, divertisment si turism ar urma sa fie marii castigatori ai Jocurilor, beneficiind in total de o crestere a cheltuielilor de 508,4 milioane de lire pe parcursul celor sapte saptamani de competitii.

Afacerea Jocurilor Olimpice de la Londra 2012 - cine vor fi castigatorii (GALERIE FOTO)

Cheltuielile turistilor in perioada Olimpiadei sunt estimate la 709 milioane de lire, in conditiile in care cheltuielile realizate la Sydney 2000 si Atena 2004 s-au ridicat doar la aproximativ jumatate din aceasta cifra. La Beijing 2008, cheltuielile internationale au fost estimate la 150 milioane de dolari (93 de milioane de lire) pentru o perioada echivalenta de trei saptamani.

"Nivelul mai ridicat al cheltuielilor anticipate la Jocurile organizate la Londra se poate datora pozitiei avantajoase a orasului fata de Europa si alte piete internationale cheie (ceea ce duce la un numar mai mare de turisti) si costurilor mai ridicate asociate vizitarii Londrei", apreciaza Visa Europe.

La nivel local, se estimeaza o crestere de 41 milioane de lire a cheltuielilor de consum - o premiera pentru o piata gazda, in conditiile in care cheltuielile localnicilor scad de obicei in perioada Jocurilor Olimpice. Raportul Visa atribuie aceasta situatie "schimbarii modului de a cheltui", deoarece britanicii "vor intra in spiritul olimpic", aprovizionandu-se de la supermarketuri si urmarind Jocurile Olimpice de acasa.

"Nu am nicio indoiala ca atunci cand Londra va deveni gazda tuturor in vara anului 2012, principalele puncte de atractie, magazine, pub-uri si hoteluri ale capitalei vor inregistra o crestere masiva datorata direct Jocurilor", a declarat primarul Londrei, Boris Johnson.

Efectul secundar al acestei cresteri a cheltuielilor de consum se reflecta in beneficii economice extinse la nivelul tuturor sectoarelor. Productia de bunuri si servicii ar urma sa se majoreze cu 1,14 miliarde de lire in toate sectoarele pentru a face fata cererii, ducand la o potentiala crestere neta de 229 de milioane de lire a veniturilor britanicilor, care va proveni din majorarea salariilor (ore suplimentare si tarife orare mai mari in perioada Jocurilor), suplimentarea chiriei pentru cei care isi inchiriaza locuintele turistilor sau percep chirii mai mari pe perioada Jocurilor, precum si din profitul tuturor sectoarelor.

Pana in 2015, impactul estimat de Visa Europe va insemna 17.900 de locuri suplimentare de munca pe an, venituri in plus pentru cetatenii britanici de 296 milioane de lire anual si un stimulent pentru economie de 5,1 miliarde de lire (5,8 mld. euro), adica aproximativ 3,5% din cresterea totala estimata a economiei nationale in perioada 2013 - 2015.

Raportul porneste de la datele istorice privind cheltuielile efectuate de detinatorii de carduri Visa la Jocurile Olimpice si Paralimpice de Iarna din Torino 2006, Jocurile Olimpice si Paralimpice din Beijing 2008, Jocurile Olimpice si Paralimpice de Iarna Vancouver 2010, Cupa Mondiala 2010, precum si de la o analiza a altor date economice existente referitoare la Jocurile Olimpice si Paralimpice anterioare.

In Europa exista peste 430 de milioane de carduri Visa. La sfarsitul anului incheiat in martie 2011, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la 1,6 mii de miliarde de euro, iar 12,5% din cheltuielile din Europa au fost facute cu un card Visa.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/afacerea-jocurilor-olimpice-de-la-londra-2012-cine-vor-fi-castigatorii-galerie-foto-8494864
8494864
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.