Afaceri de la Zero. Luisa Tronea şi Alex Berciu s-au întors din ţările în care locuiau acum şase ani în România pentru a fonda LaiLui Concept, un business cu echipamente pentru călătorii

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 02 februarie 2023 74 afişări

Amatori de călătorii, Luisa Tronea şi Alex Berciu locuiau fiecare în altă ţară în urmă cu aproape şase ani, când s-au gândit că, pentru vacanţele lor, le-ar fi utilă o geantă care să le simplifice căratul lucrurilor necesare.

Afaceri de la Zero. Luisa Tronea şi Alex Berciu s-au întors din ţările în care locuiau acum şase ani în România pentru a fonda LaiLui Concept, un business cu echipamente pentru călătorii

LaiLui a pornit cu o finanţare de 150.000 de lei, obţinută prin StartUp Nation Diaspora, ţinând cont că cei doi tineri nu locuiau în România La această sumă, Luisa a mai adăugat o contribuţie de 40.000 de lei, luând decizia de a pune pe roate afacerea la ea acasă, în România.

Amatori de călătorii, Luisa Tronea şi Alex Berciu locuiau fiecare în altă ţară în urmă cu aproape şase ani, când s-au gândit că, pentru vacanţele lor, le-ar fi utilă o geantă care să le simplifice căratul lucrurilor necesare. Cu experienţa de designer grafic a Luisei şi cu cea de arhitect a lui Alex, au desenat un model de geantă căruia i-au dat numele LaiLui Concept. Acela a fost doar începutul businessului lor.

„Povestea a luat naştere în 2017, când am început să călătoresc foarte mult şi căram foarte multe lucruri cu mine. Îmi doream să găsesc un obiect versatil care să mă ajute să am tot îmi trebuie, fără să fie dificil de cărat. Aşa a apărut geanta versatilă LaiLui Concept, care poate fi ghiozdan, geantă elegantă, obiect de ataşat bicicletei, borsetă”, a povestit Luisa Tronea la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Până la prototiparea profesională într-o fabrică, procesul a fost lung, de circa un an. Deşi ideea era simplă, designul a fost mai dificil de creat din punct de vedere tehnic, dar au reuşit. La momentul în care au început să lucreze la această idee, Luisa locuia în Spania, unde ajunsese cu o bursă Erasmus, iar Alex era în Anglia.

„Noi, iniţial, ne adresam călătorilor şi nomazilor digitali. Ulterior, am văzut că de fapt ajungem la o plajă mult mai largă de oameni. Toţi par interesaţi de obiectele pe care le facem, sunt oameni care chiar vor să exploreze“, a spus Alex Berciu.

Aşa că au extins gama şi cu alte produse, astfel că în prezent LaiLui Concept cuprinde şi o linie de haine ilustrate, din bumbac organic. Cei doi fondatori sunt în continuare singurii care se ocupă de toate detaliile. De curând, ei şi-au mutat atelierul din apartamentul în care locuiau în zona Apaca din Bucureşti, într-un spaţiu mai mare.

„Sper ca acea geantă cu care am început să fie parte dintr-un sistem modular, să facem un kit pentru călătorit“, mărturiseşte Alex.

LaiLui a pornit cu o finanţare de 150.000 de lei, obţinută prin StartUp Nation Diaspora, ţinând cont că cei doi tineri nu locuiau în România. La această sumă, Luisa a mai adăugat o contribuţie de 40.000 de lei, luând decizia de a pune pe roate afacerea la ea acasă, în România.

„Eu nu lucrasem niciodată în România, iar când am câştigat proiectul, am decis să revin în România, să fiu parte la tot procesul creativ din spatele afacerii. Vindem online, dar suntem şi în câteva magazine, cum este ALTRNTV din Bucureşti. Ocazional, mergem şi la târguri. Preţurile pornesc de la 90 de lei, cât costă un tricou, şi urcă mai departe.“

Produsele cu eticheta LaiLui s-au vândut şi la târgurile Bazar de Cotroceni, Bounty Fair, Christmas Urban Market şi Trifoi Fest. LaiLui Concept a generat în 2022 o cifră de afaceri de 45.000 de lei, de două ori mai mare faţă de anul precedent, iar prin participarea la o campanie de crowdfunding pentru un nou prototip al genţii de la care a plecat totul, cei doi tineri speră să ajungă să fie prezenţi internaţional şi, în consecinţă, să atingă o cifră de afaceri mult mai mare.

„Mi-ar plăcea să ajungem în magazinele internaţionale în care intram şi noi când călătoream şi pe care le apreciam foarte tare. Vrem de asemenea să intrăm în spaţiile de coworking foarte creative“, spune Luisa Tronea.

Producţia planificată pentru noul prototip al genţii ar urma să aibă loc în România, cu materiale achiziţionate din Italia, Spania şi România.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.