Acţionarii Oil Terminal au dat undă verde la proiectul imobiliar pe care omul de afaceri Iulian Dascălu vrea să-l dezvolte pe 38 de hectare ale operatorului portuar

Autor: Tibi Oprea Postat la 01 septembrie 2023 58 afişări

Acţionarii Oil Terminal au dat undă verde la proiectul imobiliar pe care omul de afaceri Iulian Dascălu vrea să-l dezvolte pe 38 de hectare ale operatorului portuar

Oil Termina (simbol bursier OIL), operator portuar controlat de statul român, a anunţat vineri la Bursa de Valori Bucureşti că acţionarii au aprobat constituirea unui parteneriat cu dezvoltatorul Iulius Real Estate în scopul realizării unui proiect de regenerare şi dezvoltare urbană pe 38 de hectare.

ZF a scris în primăvară că Oil Terminal a primit aprobarea Ministerului Energiei pentru a începe negocierile cu omul clujean de afaceri Iulian Dascălu în vederea unui proiect mamut de 815 mil. euro de regenerare urbană în Constanţa. Aceasta urmează să fie una dintre cele mai mari investiţii în Constanţa în ultimii ani şi cea mai mare asociere dintre o companie de stat şi un antreprenor.

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/breaking-oil-terminal-incepe-negocierile-omul-afaceri-iulian-dascalu-21658084 

Potrivit hotărârilor acţionarilor, structura existentă pe teren va fi dezafectată pentru realizarea proiectului pe costul dezvoltatorului în temeiul contractului de superficie. Obiectul contractului sunt două terenuri de 254.261 mp şi de 129.335 mp, taxa de superficie este de 2 mil. euro pe an, iar durata contractului este de 99 de ani.

Proiectul va avea următoarele funcţiuni: retail, office, rezidenţial, entertainment, parc, grădină botanică, fresh market, parcări. Vor putea fi dezvoltate de asemenea: universitate/campus universitar, acvariu, hotel, parcări afrente sau SPA. Dezvoltarea funcţiunilor pe terenul situat în Secţia Platforma Nord, corp A şi corp B, va fi decisă după aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

„O măsură esenţială o reprezintă relocarea depozitului Nord, care în prezent a rămas situate în interiorul oraşului, făcând dificilă operarea sa în condiţii de siguranţă, creând în acelaşi timp probleme din punct de vedere a protecţiei mediului. Ecologizarea Depozitului Nord este un deziderat prioritar dar, neavând surse financiare propria suficiente, apreciem că acest obiectiv poate fi realizat prin constituirea unui parteneriat”, scrie Oil Terminal într-o notă de informare.

O potenţială sursă de venituri pentru finanţarea investiţiilor o prezintă valorificarea activelor care nu mai sunt adecvate obiectului de activitate al Oil Terminal. Unul dintre activele care ar putea genera surse semnificative de finanţare proprie este terenul aferent Depozitului 2 Nord, spune compania.

„Societatea şi-a declarant public şi transparent intenţia de a identifica posibili investitori interesaţi de a forma, pe cheltuiala lor, partenerate cu societatea pentru a dezvolta proiecte care să pună în valoare terenul Oil Terminal şi să creeze plusvaloare pentru partenerii săi (acţionari, comunitate etc.)”, mai transmite Oil Terminal.

Dezvolatorul imobiliar Iulius Real Estate este controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar de malluri din România. Terenul de 38 de hectare pe care Oil Terminal vrea să-l transforme în proiect imobiliar va fi cel mai mare pe care grupul condus de Iulian Dascălu a dezvoltat până acum. După ce a transformat radical centrul Iaşiului şi va construi un nou proiect la Cluj de peste 500 mil. euro, ar putea paria 815 mil. euro pe Constanţa.

Oil Terminal are 350,7 mil. lei capitalizare şi este controlat de statul român prin Ministerul Energiei (87,76%). Acţiunile OIL înregistrează o scădere de 27,3% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 10 mil. lei, arată datele BVB.

Oil Terminal a înregistrat un profit net de 25,4 milioane de lei în primele şase luni ale anului, în creştere cu 43% faţă de rezultatul net de 17,8 milioane de lei din S1/2022. Veniturile au însumat 172,5 milioane de lei, cu 28% peste nivelul aceleiaşi perioade de anul trecut, în vreme ce afacerile nete au urcat cu 29% la 169,7 milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.