Acord istoric între cei mai mari producători de petrol din lume pentru a echilibra piaţa în contextul pandemiei de COVID-19. Cu cât va fi micşorată producţia zilnică

Autor: Andra Stroe Postat la 13 aprilie 2020 286 afişări

Acord istoric între cei mai mari producători de petrol din lume pentru a echilibra piaţa în contextul pandemiei de COVID-19. Cu cât va fi micşorată producţia zilnică

Arabia Saudită şi Rusia au încheiat un acord cu alte ţări mari producătoare de petrol pentru a reduce producţia în timp ce încearcă să stabilizeze o piaţă care a fost afectată de coronavirus.

Potrivit CNN, membrii OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol ) şi aliaţii lor, inclusiv Rusia şi Mexic, au anunţat duminică că au fost de acord să reducă producţia cu 9,7 milioane de barili pe zi (peste 1 mld. litri), în mai şi iunie, cea mai mare scădere agreeată vreodată de producătorii mondiali de petrol. După aceea, grupul va creşte constant producţia până la expirarea acordului, în aprilie 2022. Grupul, cunoscut sub numele de OPEC +, a căutat să reducă producţia pentru a îmbunătăţi preţurile petrolului, care a scăzut la minimul ultimilor 18 ani în ultimele săptămâni.

Scăderea a apărut după ce Arabia Saudită şi Rusia, la începutul lunii martie, au renunţat la limitele impuse asupra producţiei de petrol, inundând piaţa cu ţiţei nerafinat şi lansând astfel un război al preţurilor, deşi, istoric, este puţin probabil ca acordul să rezolve criza cererii.

Între timp, coronavirusul a provocat o lovitură devastatoare pentru cererea de energie, împingând preţurile deja scăzute. Reducerea producţiei agreeată se ridică la aproximativ 10% din oferta normală de petrol la nivel mondial, mult sub estimările referitoare la cererea de petrol pe fondul pandemiei de coronavirus.

Preţul petrolului a crescut un puţin la începutul acestei săptămâni, ca urmare a ştirilor despre situaţia mondială. Brent, referinţa globală, a crescut cu 1%, la 31,72 dolari pe baril. Preţurile petrolului din SUA au crescut cu aproape 2% până la 23,20 dolari/ baril. În ciuda acestei creşteri, preţurile sunt în continuare mult sub nivelul de tranzacţionare de la începutul acestui an - peste 60 de dolari pe baril.

Anunţul de duminică vine după ce OPEC + a încercat să ajungă joi la un acord de reducere a 10 milioane de barili pe zi, dar Mexicul nu a fost de acord să semneze acordul respectiv. Vineri, însă, preşedintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, a declarat că ţara sa îşi va reduce producţia cu 100.000 de barili pe zi. În timp ce această sumă a fost cu mult mai mică decât cea propusă în şedinţa de joi, López Obrador a adăugat că preşedintele american Donald Trump s-a oferit să taie producţia americană cu 250.000 de barili pe zi pentru a compensa oferta Mexicului. SUA nu face parte din OPEC +.

La o conferinţă de presă, vineri, Trump a confirmat că a vorbit cu preşedintele mexican şi a fost de acord cu o reducere, deşi nu a confirmat numărul exact. El a spus că Mexicul va rambursa valoarea petrolului la o dată ulterioară. „Este o sumă mică pentru noi, dar o sumă mare pentru Mexic”, a spus el.

Analiştii de la Goldman Sachs au numit acordul „istoric şi insuficient”, adăugând că reducerile voluntare au fost „încă prea mici şi au venit prea târziu pentru a evita încălcarea capacităţii de stocare”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
acord,
productie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.