Acolo unde îi doare: UE răspunde dur Rusiei şi vrea să blocheze construcţia gazoductului Nord Stream 2, după arestarea lui Navalny

Autor: Alex Ciutacu Postat la 21 ianuarie 2021 180 afişări

Acolo unde îi doare: UE răspunde dur Rusiei şi vrea să blocheze construcţia gazoductului Nord Stream 2, după arestarea lui Navalny

Parlamentarii europeni se pregătesc să voteze asupra unei rezoluţii prin care ar cere Uniunii Europene să blocheze finalizarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2, prin care gazul rusesc va ajunge în Europa, ca răspuns la arestarea lui Alexei Navalny, cunoscut critic al Kremlinului, potrivit Reuters.

Navalny este unul dintre cei mai proeminenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin. El a fost reţinut săptămâna trecută şi aruncat în închisoare sub pretexte subţiri, în contextul în care el s-a întors în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit cu un agent de natură militară.

Cancelarul german Angela Merkel, care a continuat să susţină gazoductul în ciuda criticilor în creştere din UE, a declarat joi că poziţia ei nu s-a schimbat, în ciuda cazului Navalny.

Membrii Parlamentului European vor vota astăzi rezoluţia prin care vor cere blocului european să revizuiască relaţiile cu Rusia în lumina arestării llui Navalny.

Varianta iniţială a rezoluţiei pe care o vor vota parlamentarii propune oprirea imediată a construcţiilor la gazoductul Nord Stream 2.

„Parlamentul European (...) cere Uniunii Europene şi statelor membre să revizuiască cooperarea cu Rusia pe anumite platforme şi pe proiecte precum Nord Stream 2, a cărui construcţie trebuie să se oprească imediat”, se arată în varianta iniţială, văzută de agenţia de presă Reuters.

Nord Stream 2 a fost gândit pentru a dubla capacitatea Rusiei de a furniza gaz în Europa către Germania, la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Gazoductul este finalizat în proporţie de 90% şi ar trebui să devină operaţional în 2021.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.