Braşovenii care dezvoltă aplicaţii ce sunt folosite de milioane de oameni din întreaga lume

Autor: Florin Casota Postat la 18 octombrie 2017 2500 afişări

Un start-up din Braşov, ATI Studios, a dezvoltat mai multe aplicaţii mobile prin care milioane de oameni din întreaga lume învaţă limbi străine, inclusiv română.

Mondly este o platformă online şi o aplicaţie, atât pe Android cât şi pe iOS, cu ajutorul căreia utilizatorii pot învăţa limbi străine. Astfel, nu mai trebuie să fii la clasă sau să stai pe scaun cu o carte în faţă pentru a putea învăţa o limbă străină, ci o poţi face întins în pat sau când călătoreşti, de pildă în mijloacele de transport în comun. Pentru Tudor şi Alex Iliescu, ideea de a crea o aplicaţie de învăţat limbi străine a apărut odată cu noile posibilităţi oferite de telefoane mobile: recunoaşterea vocii, conexiune permanentă la internet şi cloud computing.

”Am început în 2012 cu un împrumut de 1.000 euro folosiţi pentru a achiziţiona un computer Macbook necesar dezvoltării de aplicaţii pentru iPhone. De atunci a urmat mult studiu şi multă muncă“, spune Alex Iliescu cofondator al Ati Studios, startup ce dezvoltă aplicaţiile de învăţat limbi străine Mondly, MondlyVR şi MondlyKids.

Au început dezvoltarea aplicaţiei în 2013, pe 28 mai 2014 a avut loc lansarea, iar pe parcusul dezvoltării au participat ”peste 20 de profesionişti din Braşov. Acestora li se adaugă şi câteva zeci de traducători din 40 de ţări care au contribuit la realizarea materialelor în cele 33 de limbi pe care le oferim utilizatorilor“, spune Iliescu.

Acum, la trei ani de la lansare, aplicaţia a fost descărcată de 20 de milioane de ori de utilizatori din 190 de ţări. Cofondatorul nu a precizat câte dintre aceste descărcări sunt utilizatori activi, rezumându-se la a spune doar că ”cifra poziţionează Mondly în topul celor mai utilizate aplicaţii de profil din lume“.

Cei mai mulţi utilizatori ai aplicaţiei provin din ţările din nord-vestul Europei, ţări precum Germania, Elveţia, Suedia sau Finlanda. ”În Danemarca, aproape 7% din populaţia ţării a descarcat una din aplicaţiile Mondly“, spune antreprenorul. Asta înseamnă că aproape 400.000 de danezi folosesc aplicaţiile dezvoltate la Braşov. Se pare că acesta este numărul magic şi în cazul românilor. ”Peste 400.000 de români au descărcat aplicaţiile noastre. Cea mai populară limbă învăţată de către aceştia este limba germană, urmată de engleză, franceză, italiană, spaniolă şi greacă“, explică el, adăugând că străinii care vor să înveţe limba noastră provin din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Franţa sau Italia.

Lecţiile Mondly sunt practice şi aplicate, cu scenarii cu care orice vorbitor s-ar lovi în viaţa de zi cu zi: cum să comanzi la restaurant, ce să spui când vrei să te cazezi sau cum să-i spui şoferului unde vrei să te ducă. ”Ne-am dorit ca toate scenariile disponibile să pregătescă utilizatorii pentru conversaţii în lumea reală“, spune CEO-ul companiei.

Aplicaţia este gratuită şi poate fi folosită de oricine are un telefon mobil sau un calculator, însă există anumite restricţii. Dacă vrei să scapi de acestea şi să ai acces la toate opţiunile, atunci eşti nevoit să plăteşti un abonament lunar sau anual, în funcţie de ce vrei. Asta le-a adus venituri importante românilor.

În decembrie 2014, Ziarul Financiar scria că aplicaţia Mondly generează venituri cu care braşovenii reuşeau să-şi acopere cheltuielile, iar planul la vremea respectivă era să ajungă la venituri de peste 1 milion de euro din dezvoltarea de aplicaţii mobile. Planul a mers chiar mai bine decât se aşteptau cei doi fondatori. Potrivit informaţiilor publice de pe site-ul Ministerului de Finanţe, cifra de afaceri a Ati Studios a explodat anul trecut de la 2 milioane de lei la 12,1 milioane de lei (2,64 milioane de euro), însă profitul a rămas tot în zona miilor de lei (peste 38.700 de lei în 2016). ”în urma rezultatelor obţinute, suntem în plină dezvoltare şi căutăm să ne extindem echipa din Braşov cu tineri ambiţioşi care vor să aibă rezultate deosebite la nivel mondial“, spune Iliescu.

Cel mai nou produs al companiei braşovene este MondlyVR, o nouă aplicaţie care utilizează realitatea virtuală pentru a învăţa mai bine şi mai uşor utilizatorii să deprindă o nouă limbă. Pentru a utiliza MondlyVR ai nevoie de un smartphone şi de o cască VR precum Daydream, GearVR sau una simplă din carton. ”MondlyVR combină tehnologii de tip chatbot şi de recunoaştere a vocii în realitate virtuală pentru a crea un nou mod prin care putem învăţa o limbă străină. Astfel, MondlyVR detectează automat cuvintele şi propoziţiile rostite de utilizatori pentru a le oferi feedback instant“, spune el.

Utilizatorii îşi pun ochelarii VR, aleg limba pe care doresc să o înveţe - dintre cele 30 disponibile - şi scenariul preferat. în acest moment sunt disponibile cinci scenarii inspirate din viaţa reală: să comande mâncare într-un restaurant, să ia un taxi, să aibă o conversaţie în tren, să se cazeze într-un hotel şi să aibă o discuţie cu un angajat al hotelului. ”Cu MondlyVR, utilizatorii sunt implicaţi în conversaţii încă din primele secunde, ceea îi pregăteşte pentru situaţii similare cu care se vor confrunta în viaţa cotidiană“, explică Iliescu.

Braşovenii au ales realitatea virtuală ca mod de a învăţare a unei limbi străine deoarece ”în timp ce prin metodele tradiţionale de învăţare suntem actori pasivi, cu MondlyVR procesul de învăţare este unul interactiv, prin conversaţii cu personaje virtuale“, spune Iliescu. Tot el precizează că, potrivit unui studiu publicat în The New York Times, ”studenţii care învaţă prin metode imersive dezvoltă trăsături asemănătoare cu vorbitorii nativi“.

Evident, publicul ţintă pentru o astfel de aplicaţie este cel tehnologizat, interesat de VR şi care deţine un smartphone dar şi o pereche de ochelari VR. ”Vorbim aici de cei peste 20 milioane de oameni care deţin ochelari VR Daydream, GearVR sau Cardboard.“

La această nouă aplicaţie, braşovenii au lucrat aproape un an, iar printre provocările dezvoltării Alex Iliescu enumeră integrarea funcţiei de recunoaştere a vocii şi integrarea telecomenzii Daydream în experienţa de învăţare a unei limbi străine în VR.

Aplicaţia românilor este disponibilă în magazinele de aplicaţii virtuale pentru platforma Oculus, dar au fost interesaţi de MondlyVR şi Microsoft (HoloLens) şi HTC (HTC Vive). ”A fost extraordinar să aud că tehnologia MondlyVR pe care o dezvoltăm aici, în Braşov, este cea mai avansată din lume“, mărturiseşte Alex Iliescu.

Noi schimbăm tehnologia, care la rândul ei ne schimbă pe noi: modul în care comunicăm, ne distrăm, dar şi cum învăţăm. Este evident că noile generaţii vor fi interesate de conţinut mai colorat, mai interactiv şi nu de cel static, tradiţional. ”în următorii ani ne putem aştepta la o explozie a educaţiei online în detrimentul celei tradiţionale. Aplicaţiile de mobil şi platformele online sunt deja extrem de populare, iar următorul val de inovaţie va veni din zona inteligenţei artificiale, realităţii virtuale şi realităţii augmentate“, spune Iliescu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.