Romanii au ajuns sa asigure 1000 de case pe zi

Autor: Ana Raduta Postat la 04 aprilie 2011 11 afişări

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a emis in intervalul 15 iulie 2010 – 31 martie 2011 peste 481.000 de polite de asigurare obligatorie a locintelor.

"Portofoliul PAID de la sfarsitul lunii martie arata ca au fost incheiate asigurari obligatorii pentru 5,74% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte", spune Marius Bulugea, directorul general al PAID.

In ceea ce priveste ritmul de subscriere a politelor, acesta a revenit pe un trend ascendent in luna martie 2011, ajungand la o medie de 1.000 de polite pe zi. In perioada ianuarie - februarie 2011, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungand la mai putin de 400 de polite pe zi, de la un varf de peste 10.000 de polite pe zi, inregistrat in ultimele doua luni ale anului trecut.

Romania este expusa la o serie de dezastre naturale, in special la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren. Riscul de cutremure este unul dintre cele mai mari in Europa, iar inundatiile au provocat pierderi semnificative. In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste trei miliarde euro. Au fost afectate aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate. Guvernul a aprobat, in cei cinci ani, eliberarea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenta in valoare totala de peste 233 milioane

de euro.

Marius Bulugea a subliniat ca exista o confuzie intre asigurarea obligatorie si sanctiunile ce vor fi aplicate celor care nu isi asigura locuintele. "Legea 260/2008 este in vigoare si produce efecte. Nu exista un termen limita pentru incheierea asigurarii PAD, ci un termen de la care autoritatile locale vor aplica sanctiuni

pentru cei neasigurati", a spus directorul general al PAID.

Potrivit unui studiu recent al Swiss Re, in ultimii 20 de ani, doar 20-40% din pierderile cauzate de dezastre au fost acoperite prin asigurare, in mod special in tarile in curs de dezvoltare si in pietele emergente. In tarile in curs de dezvoltare, penetrarea asigurarilor, adica masurarea primelor de asigurare ca procent din

PIB, arata ca sectorul asigurarilor non-life detine o pondere de 2,9%, comparativ cu una de 8,6% in tarile industrializate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
calamitati,
amenzi,
asigurari
/actualitate/romanii-au-ajuns-sa-asigure-1000-de-case-pe-zi-8128817
8128817
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.