Top: Cei mai multi bani pentru cele mai slabe rezultate (GALERIE FOTO)

Postat la 07 octombrie 2009 64 afişări

Companile pe care le conduc au pierdut bani, cota de piata si au dat afara angajati, dar managerii si-au primit fara nicio problema bonusurile. Faceti cunostinta cu executivii platiti cel mai bine pentru rezultatele cele mai proaste.

Presiunea pe pachetele salariale ale executivilor americani este tot mai mare, din toate directiile dorindu-se o mai mare transparenta in sistemul de bonusuri prin care multi CEO castiga zeci si sute de milioane de dolari indiferent de evolutia companiei pe care-o conduc.

In ciuda oprobiului public, cei cinci CEO din topul celor mai mari pachete salariale primite pentru cele mai slabe performante financiare, inca stau confortabil in fotoliile de unde-au privit declinul actiunilor.

Pentru a ajunge pe "lista neagra" publicata de Corporate Library, una dintre marile firme independente ce monitorizeaza conducerile companiilor americane, pachetul salarial complet (salariu de baza plus bonusuri si actiuni) al unui CEO nu trebuie sa fie mai mic de 30 de milioane de dolari.

In acelasi timp, evolutia actiunilor companiei sale din ultimii cinci ani trebuie sa fie mai proasta decat a competitorilor sai si sub indicele S&P 500 (care masoara evolutia actiunilor celor mai mari 500 de companii de pe bursa americana).

Click aici pentru a vedea cine sunt cei mai bine platiti CEO cu cele mai slabe rezultate.

Michael Jeffries, CEO-ul companiei de imbracaminte Abercrombie & Fitch, a corespuns criteriilor si ocupa primul loc in clasament. El a castigat 71,8 milioane de dolari anul trecut, salariul de baza fiind de doar 1,5 milioane, potrivit Corporate Library. Intregul pachet a mai cuprins si sase milioane de dolari bonus pentru prelungirea contractului (Jeffries e la conducerea retailer-ului de 17 ani), sau avantaje folosirea private jet-ului companiei dupa bunul sau plac. Actiunile Abercrombie & Fitch au ajuns de la 79, 97 dolari in ultima zi a lui 2007, la 23,07 dolari la finele lui 2008.

James W. Stewart, executivul gigantului energetic BJ Services Company (BJS) a castigat 34,6 milioane de dolari in 2008, in acelasi interval valoarea actiunilor companiei sale injumatatindu-se de la 24,26 dolari, la 11,67 dolari.

BJ Services a fos achizitionata recent de rivalul Baker Hughes, pentru 5,5 miliarde de dolari, si Stewart va ramane in fotoliul de CEO pana la finele anului 2009.

Cu 40,8 milioane de dolari castigati in 2008, Brian Roberts, CEO-ul furnizorului de cablu si Internet Comcast, vine pe locul al treilea in top. Chiar daca valoarea actiunilor Comcast nu au scazut foarte mult in 2008, doar 7% (de la 18,26 dolari, la 16,88 dolari), in comparatie cu ceilalti competitori din piata rezultatele sunt foarte slabe.

Actiunile International Paper (IP) s-au devalorizat cu 63% (de la 32,38, la 11,8 dolari) anul trecut, in comparatie cu scaderea de 38% inregistrata de indicele S&P 500. Chiar si asa, CEO-ul John Faraci a incasat un pachet salarial total de 38,2 milioane de dolari in 2008. Faraci (59 de ani) conduce compania producatoare de hartie de sase ani.

Cu un pachet salarial de 79,3 milioane de dolari in 2008, Eugene Isenberg, CEO-ul Nabors Industries (NBR) se regaseste pe locul opt in topul celor mai bine platiti CEO din lume anul trecut, potrivit Corporate Library. Tot anul trecut, cotatia actiunilor companiei petroliera a pierdut peste jumatate din valoare, o actiune ajungand la 13,2 dolari (de la 27,39 dolari la finele lui 2007).

Urmărește Business Magazin

/topurile-business-magazin/top-cei-mai-multi-bani-pentru-cele-mai-slabe-rezultate-galerie-foto-4948269
4948269
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.