Cele mai importante tranzactii din industria alimentara

Postat la 15 decembrie 2009 52 afişări

Daca anii 2007 si 2008 au fost dinamici din punctul de vedere al tranzactiilor din industria alimentara, 2009 a fost pana acum un an cu mult mai putine miscari strategice si cu achizitii de valoare mai mica. S-au tranzactionat in prima jumatate a anului companii in valoare de circa 55 de milioane de euro, ceea ce reprezinta mai putin de un sfert din cuantumul operatiunilor de anul trecut.

ndustria alimentara continua sa fie printre primele optiuni ale investitorilor straini in Romania datorita ritmului sau de crestere. Vanzarile de produse alimentare au crescut in 2008 cu peste 20% comparativ cu anul anterior, potrivit companiei de audit MEMRB, la 14,6 miliarde de euro. Desi cele mai multe tranzactii au valori mici, pana in 10 milioane de euro, rareori mai mult, investitorii sunt tot mai interesati de facilitatile de productie ale micilor companii, pentru a-si extinde afacerile sau pentru a intra pe segmente noi.

"Investitiile sunt ca elefantii - se urnesc greu, dar odata pornite, nu le mai poti opri", declara Jan Derck van Karnebeek, directorul general al Heineken, despre decizia de a plati 150 de milioane de euro pentru un producator autohton de bere in 2008, cea mai mare suma din aceasta industrie. Achizitia Bere Mures de catre divizia Heineken Romania a permis olandezilor castigarea unei cote de 5% din piata, decisiva pentru depasirea rivalilor de la Ursus Breweries si obtinerea primei pozitii in clasamentul producatorilor de bere.

Pe de alta parte, aceasta tranzactie a insemnat si indatorarea companiei pentru a putea finanta preluarea, datorie care nu a intarziat sa se reflecte asupra rezultatelor financiare un an mai tarziu, intr-un moment de declin fara precedent al consumului de bere, de peste 16%. Cu toate acestea, conducerea Heineken se declara in continuare multumita de achizitie si afirma ca "abia peste cinci ani ne vom da seama daca a fost o tranzactie buna sau nu".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tranzactii,
comert,
industrie,
alimente,
companii
/topurile-business-magazin/cele-mai-importante-tranzactii-din-industria-alimentara-5173145
5173145
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.