Si irlandezii fug de criza in America

Postat la 08 septembrie 2009 57 afişări

Irlandezii incep sa redescopere drumul spre America. Fugind de o tara in profunda criza economica, ei vin in SUA ca sa caute de munca, la fel ca generatiile de irlandezi dinaintea lor si, in unele cazuri, la fel ca ei insisi in tinerete.

Niall a venit in Statele Unite in 1996, ca zugrav si lucrator in constructii. Ca multi dintre compatriotii lui irlandezi, s-a intors destul de repede acasa, in epoca Tigrului Celtic - boom-ul economic care a transformat tara lui dintr-una cu multe probleme intr-o poveste de succes a Europei si i-a permis lui Niall sa-si infiinteze la Dublin o firma de constructii. Dar acum Niall, care are 34 de ani, sta in fata unei beri, in mijlocul zilei, intr-un pub din cartierul Bronx din New York.

E somer si spera sa gaseasca orice de munca. "As face orice", spune el. Se pare ca irlandezii vin din nou in America. Niall, care a cerut sa nu-i fie publicat numele de familie, intrucat avea de gand sa se angajeze fara acte legale, face parte dintr-un val proaspat de imigranti care in ultimele luni au parasit Irlanda lovita de depresiune economica. Ei au venit in SUA ca sa caute de munca, la fel ca generatiile de irlandezi dinaintea lor si, in unele cazuri, la fel ca ei insisi in tinerete. Multi au ajuns in Bronx si in Queens, cartiere care au devenit populare in randul irlandezilor veniti cu ultimul mare val, in anii '80 si '90, inainte ca prosperitatea Irlandei sa sece acest flux si sa-i intoarca pe unii inapoi acasa.

"Nu mai puteam sa stau fara sa fac nimic", spune Niall, la doar noua zile dupa ce a coborat din avionul care l-a adus de la Dublin. In ciuda somajului in crestere in Statele Unite, el si alti nou-veniti spun ca piata muncii pare roz comparativ cu perspectivele inguste din Irlanda, unde somajul a ajuns la aproape 12%. "Inca mai ai impresia ca daca te straduiesti suficient, vei gasi ceva", continua el. E imposibil de stiut dimensiunea celei mai recente migratii irlandeze, pentru ca multi dintre imigranti, ca si Niall, vin cu vize turistice si au de gand sa ramana si sa munceasca aici ilegal. Dar proprietarii de afaceri irlandezo-americani, oficialii sindicatelor din constructii din New York si angajatii ONG-urilor care sprijina imigrantii irlandezi sustin ca au observat o crestere brusca a numarului de noi aplicatii pentru locuri de munca si pentru diverse forme de asistenta sociala.

Proprietarii de locuinte din cartierele preponderent irlandeze spun ca solicitarile de inchirieri au explodat in acest an, iar pub-urile si restaurantele irlandeze par mai ocupate decat erau in urma cu doar cateva luni. Din postura lui de fondator al saptamanalului "Vocea irlandeza" de la New York, Niall O'Dowd a avut o viziune destul de clara asupra a ceea ce el numeste "suisurile si coborasurile" tarii lui in ultimele decenii. El vede recenta crestere reflectata foarte bine in performantele ziarului, care in ultimele luni a inceput sa se termine la standuri cu o zi mai devreme decat in mod normal - probabil, estimeaza el, pentru ca noii-veniti cauta anunturi cu locuri de munca si apartamente de inchiriat. "Este o componenta intrinseca a spiritului irlandez sa pleci la un moment dat, cand vremurile sunt dificile", spune O'Dowd. "E ca o acceptare a esecului intr-un fel unic irlandezilor." Pentru unii, diaspora pare mai curand o intoarcere acasa.

Stransele legaturi dintre cartierele irlandeze ale New Yorkului fac tranzitia mai putin dificila, spun cativa imigranti de data recenta. "M-am simtit foarte bine sa ma intorc in sanul comunitatii irlandeze", spune Conor, 27 de ani, care a ajuns la New York in urma cu cateva saptamani, dupa ce nu a gasit nimic de munca in Australia, unde multi dintre irlandezi someri au migrat in ultimele luni. Nici el nu a dorit ca numele sa ii fie publicat, ca sa nu fie depistat de autoritatile de imigratie. Cu patru ani in urma, Conor a lucrat in New York cu o viza temporara de munca oferita absolventilor de facultate. De aceasta data a venit cu o viza turistica si, prin legaturile pe care si le-a facut jucand fotbal, a gasit rapid un loc de munca in constructii si un apartament in Yonkers, o suburbie a New Yorkului si una dintre cele cateva enclave irlandeze din zona. Conversatiile de pe trotuarele din cartierul lui au accente specifice din toate regiunile Irlandei. Magazinele cu marchize verzi vand cadouri si obiecte de artizanat, cafea irlandeza si mancare specifica irlandeza.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/si-irlandezii-fug-de-criza-in-america-4868512
4868512
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.