Marirea si decaderea Dubaiului

Postat la 22 decembrie 2009 50 afişări

Guvernele si companiile din intreaga lume gem sub povara datoriilor, iar unii se tem ca o parte dintre ele nu vor mai fi niciodata achitate. Primele la rand sunt companiile, multe dintre ele de stat, dar de pe care guvernele si-au luat mana.

In timp ce Dubaiul, acel taram de poveste din mijlocul desertului, se zbate sa-si plateasca facturile, o intrebare spinoasa atarna deasupra lumii financiare: este aceasta criza financiara doar un eveniment izolat sau cumva ea prevesteste alte socuri legate de datorii publice?

Problemele Dubaiului, un oras de vis, care a devenit un simbol al hiper-bogatiei, cu insulele sale in forma de palmier si cu partia de schi acoperita, i-au facut pe unii economisti sa se intrebe daca nu cumva ar putea iesi la iveala si alte datorii cu potential de a accentua criza, si daca asa ar fi, cat de periculoase s-ar putea dovedi ele.

Marile banci, care de-abia au inceput sa-si revina din socurile financiare de anul trecut, isi evalueaza cu infrigurare expunerile potentiale pe corporatii si guverne supraindatorate. De la Marea Baltica la cea Mediterana, facturile pentru o spirala a imprumuturilor fara precedent incep sa ajunga la scadenta. In Rusia si fostul bloc sovietic, unde preturile ridicate la petrol si gaze au sprijinit o crestere rapida, un munte de datorii trebuie refinantat pe masura ce imprumuturile pe termen scurt ajung la scadenta.

Chiar si in state bogate, precum SUA sau Japonia, unde guvernele cresc cheltuielile ca sa ajute economia, deficitele bugetare in urcare sunt o ingrijorare continua pentru capacitatea guvernelor de a-si achita ratele, in special atunci cand dobanzile vor incepe sa se majoreze din nou.

Iar cifrele sunt coplesitoare. In Germania, multa vreme bastionul chibzuintei fiscale din Europa, datoria guvernamentala este in crestere si este asteptata sa ajunga la 77% din PIB anul viitor, de la 60% in 2002. In Marea Britanie, cifra s-ar putea dubla raportat la aceeasi perioada, ajungand la peste 80%.

Povara fiscala e si mai grea in Irlanda si in Letonia, unde cresterea economica alimentata de creditele ieftine si de cresterea continua a preturilor imobiliare au creat mediul pentru prabusirea abrupta a economiilor. Datoria publica in Irlanda este asteptata sa se ridice anul viitor la 83% din PIB, de la doar 25% in 2007. Letonia se scufunda si mai rapid: imprumuturile sale vor ajunge la echivalentul a aproape 50% din economie anul viitor, de la doar 9% in urma cu doi ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dubai,
datorie publica
/special/marirea-si-decaderea-dubaiului-5190054
5190054
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.