De fapt cand iesim din criza?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 februarie 2011 45 afişări

Cresterea simbolica a PIB in ultimele trei luni din 2010, reflectata in estimarile-semnal ale Statisticii, n-a adus economia la mult doritul moment zero de unde incepe relansarea. Sensul ei a fost sa arate insa ca ne-am apropiat un pic mai mult de el.

Ministrul Elena Udrea declara saptamana trecuta ca turismul "a iesit din criza", pentru ca ponderea in PIB a serviciilor prestate de hoteluri si agentii a crescut cu doua cifre aproape in fiecare dintre trimestrele lui 2010. Udrea a vorbit despre turism exact cum vorbea despre exporturi Mihai Ionescu, seful ANEIR, care in iulie trecut anunta "iesirea exporturilor din recesiune", dupa opt luni de crestere chiar la niveluri mai inalte decat inainte de criza.

Totusi, economia n-a iesit si ea din recesiune, ultima estimare oficiala - apartinandu-i premierului Emil Boc - fiind ca momentul se amana pentru aprilie. Pe timp de recesiune, totusi, diferenta o fac raportarile din aproape in aproape, astfel incat a fost firesc ca autoritatile sa ridice la rangul de piatra de hotar faptul ca economia a crescut cu 0,1% fata de trimestrul al treilea. n realitate, nu e prima oara cand se intampla: in perioada aprilie-iunie, PIB a crescut fata de ianuarie-martie cu 0,3%, continuand tendinta de scadere lenta a declinului inceputa din vara lui 2009. Numai ca la 1 iulie au venit cresterea TVA, taierea salariilor, au inceput sa se taie investitii si scheme de personal, iar economia a cazut la loc atat de rapid in trimestrul al treilea, incat e normal ca un 0,1%, fie el si cu relevanta de estimare-semnal supusa revizuirii (primele date provizorii despre PIB pe anul trecut vor aparea abia in martie) sa para un eveniment.

Raportarea de catre Statistica are insa si o alta relevanta psihologica: faptul ca economia a terminat mai bine anul 2010 (cu o scadere de 1,2%) decat s-au asteptat majoritatea covarsitoare a analistilor, FMI si autoritatile romane (scadere de aproape 2%), ceea ce arunca o perspectiva mai buna asupra lui 2011. E la fel de adevarat si ca incepand din toamna, previziunile catastrofice emise in vara de analisti au inceput sa se amelioreze, astfel incat valorile de acum nu vin tocmai din senin. Erste, de pilda, proprietarul BCR, estimase initial o scadere a PIB cu 3%, pentru ca in octombrie s-o modifice la -2,1%, mizand pe exporturi, industrie si productia agricola, dar si pe o viteza redusa a restructurarilor din sectorul bugetar, care ar fi impiedicat asadar o cadere si mai mare a PIB.

"Faptul ca PIB s-a contractat cu 1,2% sugereaza ca finalul unei recesiuni economice lungi si dureroase este aproape", comenteaza Eugen Sinca, analist al BCR. Banca mentine previziunea de crestere cu 1,2% pentru 2011, "dar vedem sanse de atingere a unei cresteri economice mai mari daca investitorii globali vor pune Romania din nou pe harta lor".

Pe ce s-a intemeiat evolutia mai buna din ultimul trimestru? "Consumul gospodariilor a avut cel mai probabil o evolutie mai buna. In conditiile in care vanzarile de retail au ramas slabe, este posibil ca agricultura sa fi avut un rol important, cu o contributie pozitiva a autoconsumului si a achizitiilor de marfuri de pe pietele taranesti", afirma analistul BCR. n acelasi timp, exporturile nete impulsionate de comenzile externe din afara zonei euro au sustinut economia.

Pentru Nicolae Covrig, analist al Raiffeisen Bank, explicatia tine de cresterea exporturilor si a industriei legate de ele, cresterea investitiilor publice si o noua majorare a stocurilor. In acelasi timp insa, cheltuielile gospodariilor au ramas la un nivel redus, generand o contributie negativa la PIB. Cel mai probabil, activitatea economica a atins punctul minim in ultimul trimestru, "dar revirimentul va fi treptat si esalonat pe parcursul urmatoarelor trimestre, din cauza cererii interne slabe", apreciaza Covrig. Previziunea Raiffeisen pentru cresterea economica in 2011 este de 1,5%.

Urmărește Business Magazin

/special/de-fapt-cand-iesim-din-criza-7998726
7998726
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.