4 milioane de investitori la Bursa

Postat la 29 ianuarie 2008 12 afişări

Pe o piata financiara aflata in deriva, administratorii fondurilor de pensii administrate privat incep din aprilie 2008 sa investeasca sumele aduse de cei ce au intrat, de buna voie sau repartizati de stat, in acest nou sistem. Despre destinatiile acestor investitii si mai ales randamentele la care s-ar putea astepta cei care contribuie au discutat invitatii primei editii din acest an a BUSINESS CLUB.

BUSINESS MAGAZIN: Perioada campaniei de subscriere s-a incheiat de curand. Cand urmeaza sa primiti primele contributii?

Radu Vasilescu: Conform declaratiilor CNPAS, s-ar putea ca prima luna de contributii sa fie martie, deci undeva in aprilie ar trebui sa incasam primele contributii.

Business Magazin: In aceste conditii, cand incepeti primele investitii?

Radu Vasilescu: In aceeasi luna, pentru ca spre deosebire de fondurile facultative, unde au fost necesare cateva luni ca sa ajungem la masa critica de unde sa poti sa incepi sa faci diversificarea, aici speram ca vom incasa niste sume mai consistente, astfel incat sa putem sa diversificam portofoliul de investitii conform prospectului inca din prima luna.

Dorin Boboc: S-ar putea chiar sa avem multi bani in comparatie cu oportunitatile din piata de la acel moment. Toata piata va sti ca fondurile obligatorii au primit banii si intra in joc si nu se vor simti deloc obligati sa ne ofere preturi corecte, ci dimpotriva. Pentru ca daca in cazul actiunilor lucrurile sunt cat de cat clare, se tranzactioneaza pe o piata transparenta, reglementata, cu o oarecare adancime, in cazul altor instrumente lucrurile nu sunt atat de clare; sunt dealeri care fixeaza pretul dupa criterii nu foarte transparente, si atunci

s-ar putea sa nu avem de ales decat sa cumparam la anumite preturi.

Eugen Radulescu: E un noroc totusi ca anul acesta guvernul va fi in deficit probabil si va va oferi oportunitatea de plasament sigur, cel putin un timp.

Crinu Andanut: Si guvernul s-ar putea sa vrea sa profite de acest surplus de fonduri in piata si s-ar putea sa vina cu niste niveluri inacceptabile pentru emisiunile de titluri...

Eugen Voicu: Sa speram ca nu va fi un joc de lunga durata, pana la urma tot cererea si oferta trebuie sa dicteze piata.

Crinu Andanut: Oricum, problema mare pe care o vad eu - in raport cu evolutia leului, de pietele in cadere - este sa nu ne trezim la sfarsitul acestui an, date fiind performantele negative ale economiei romanesti, cel putin asa cum se prognozeaza ele, sa aratam in conturile participantilor niste rezultate nu tocmai incurajatoare.

Eugen Voicu: Nu m-as pripi cu rezultatele negative ale economiei romanesti, pentru ca prognozele sunt si de alta natura.

Dorin Boboc: Asta nu inseamna ca se va reflecta neaparat in instrumentele financiare...

Eugen Voicu: Sigur, va fi un an foarte greu, insa eu zic sa nu abordam un ton foarte pesimist, pentru ca eu cred ca este un moment totusi favorabil de lansare a industriei fondurilor private si ca Romania va fi pe un trend crescator chiar si anul acesta.

Radu Craciun: Eu cred ca trebuie sa recunoastem ca intre a cumpara actiuni in vara anului trecut si a cumpara actiuni in vara acestui an, cred ca ne va fi mai bine cumparand actiuni in vara acestui an.

Dorin Boboc: Doar ca nu stim daca minimul se va atinge in vara asta sau.... Dar daca trendul asta mai continua, sa spunem, inca sase luni dupa ce suntem noi fortati sa luam pozitii in actiuni...

Radu Craciun: Nu cred ca vom fi fortati...

Radu Vasilescu: Ba da, va trebui. Esti fortat sa respecti prospectul, si prospectul tau are acolo niste clase de active in care trebuie sa investesti; si daca nu o faci, vor veni si vor spune: „stai putin, ca tu nu respecti propriul tau prospect“.

Dorin Boboc: Da, dar avand categoria asa de ciudat numita „valori mobiliare tranzactionate“, unde intra si obligatiunile corporatiste, atunci s-ar putea sa avem o oarecare marja de manevra, dar nu foarte mare, pentru ca obligatiuni corporatiste listate sunt putine. 

 

Eugen Voicu: Tot la capitolul teorie deocamdata, ar trebui sa fie primul an cu mai multe IPO-uri pe piata romaneasca.

 

Eugen Radulescu: Eu cred ca in continuare ne intrebam care este oul si care este gaina... pentru ca la noi piata de capital inca ramane cu o adancime extrem de firava, cu totul; citeam zilele trecute ca piata de capital din Statele Unite este 120% din PIB...

 

Eugen Voicu: ...la noi ajunge la circa 30%... Da, dar pe de alta parte nu as spune ca este cea mai mare problema a noastra, pentru ca si fondurile se vor aduna pe parcurs. Pe de alta parte, avem piata europeana la dispozitie, nici un administrator nu poate sa se planga ca nu are unde sa investeasca, avand in vedere ca regulile de investitii sunt aceleasi pentru Comunitatea Europeana. Nu e de dorit, iti asumi riscuri suplimentare, dar ai totusi ceva la indemana.

 

Dorin Boboc: Sincer, eu cred ca iesirea se va face in pluton, daca se va face.

 

Radu Craciun: In Polonia, de exemplu, a durat vreo 4-5 ani pana au iesit afara din tara si chiar si la ora actuala cam 4% sunt investitii pe piete externe. Bine, la ei limita maxima este de 5%, dar pe medie sunt sub aceasta limita.

 

Eugen Voicu: Piata poloneza are tratament preferential, motiv pentru care este in ancheta unei comisii europene.

 

Business Magazin: Dar pana la urma despre ce suma vorbim in aprilie, volumul de bani pe care mizati?

Radu Vasilescu: Vor fi in jur de 3,7 milioane de participanti, cam 8-10 euro contributie calculata la salariul mediu - deci 37 mil. euro intr-o luna. Asta daca l-ar plati toti, dar eu zic sa-l ponderam cam cu 70%, si atunci vorbim, sa spunem, cam despre 30 mil. euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Club BM,
Business Magazin
/special/4-milioane-de-investitori-la-bursa-2355531
2355531
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.