Un LP cu idioti folositori

Postat la 27 ianuarie 2009 28 afişări

Anul trecut vanzarile de discuri din vinil din Statele Unite s-au dublat. Chiar daca numarul LP-urilor vandute, putin sub doua milioane, poate parea ridicol in comparatie cu sutele de milioane de CD-uri vandute sau cu numarul mp3-urilor cumparate pe net, miscarea in sine merita analizata.

Mie tot entuziasmul legat de investirea lui Barack Obama m-a facut sa ma gandesc la doua lucruri. Primul este o expresie veche, rea, nedreapta, vicleana, dar cu atat mai actuala. Cea de-a doua este un concept modern, cel al miei de fani adevarati.

 

Expresia veche, rea, nedreapta, vicleana, dar cu atat mai actuala este “idiotii folositori”. In general ii este atribuita lui Lenin, cu toate ca istoria nu s-a decis asupra acestui aspect; oricum, este vorba despre vesticii care s-au lasat vrajiti de marea revolutie socialista si care au dus ideile bolsevice in Occident. In timp, expresia a evoluat si acopera spectre mai largi de insi. Acestia se lasa vrajiti de o doctrina sau de o idee sau de un lider, in general idei de stanga si lideri populisti, care nu stau sa judece prea mult si care se constituie intr-o masa facila de manevra, ignorand, de cele mai multe ori, faptele, evidentele sau argumentele contrare.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
editorial,
Dorin Oancea
/opinii/un-lp-cu-idioti-folositori-3812704
3812704
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.