Si va mai mirati ca nu intelegeti de ce scade consumul!

Postat la 14 iunie 2010 17 afişări

Declaratia facuta in urma cu vreo doua luni de ministrul Sebastian Vladescu la un eveniment organizat de colegii de la Ziarul Financiar, era completata de ideea ca, daca ministrul Vladescu ar fi fost bancher, renuntarea la comisionul de rambursare anticipata ar fi fost prima decizie pentru atragerea de clienti.

De cealalta parte a mesei, Dan Sucu, unul dintre (tot mai) putinii antreprenori romani care se lupta cu multinationalele, il confirma din priviri pe Vladescu. "Sistemul bancar romanesc nu este functional; noi consideram ca exista o intelegere intre banci prin care acestea hotarasc sa nu umble la comisionul de rambursare anticipata", spunea Sucu, unul dintre cei mai vehementi antreprenori cand vine vorba de criticat (pe buna dreptate) bancile sau statul.

La doua luni distanta, Guvernul decide, prin ordonanta de urgenta eliminarea comisionului de rambursare antic

ipata la creditele cu dobanda variabila, iar unii dintre colegii din redactie se bucura ca nu mai trebuie sa plateasca pana la 5% penalizare daca vor sa isi achite in avans creditul. Daca vor avea cu ce, bineinteles.

Asadar, unu la zero (ca tot a inceput Cupa Mondiala) pentru ministrul Vladescu, cel venit la conducerea Finantelor, dupa cum spunea chiar el pentru ziarul Gandul, dintr-o "provocare", chiar daca reprezinta "un stres enorm".

Acelasi Vladescu nu putea arata insa, in cadrul aceleiasi intalniri cu Sucu, unde este personalul redundant din organizatiile de stat. Ba, mai mult, saptamana trecuta descria la postul national de televiziune contextul economic ca fiind "mult mai dificil decat ne inchipuiam acum un an, acum sase luni sau acum trei luni. Si ceea ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca nu exista in acest moment semne ca peste trei luni, sase luni sau un an ar putea fi mai bine".

Curata provocare, mai ales ca, potrivit aceluiasi oficial, ceea ce se intampla la nivel global "scapa intelegerii" tuturor celor care sunt implicati in politica, economie si administratie, dar exista semne de actiune si cel mai important lucru este ca autoritatile sa fie active cand contextul se schimba si nu reactive, cum a fost cazul Greciei.

Pai daca le tot scapa intelegerii lucrurile care se petrec in lume si au efecte la noi, nu ar fi mai bine sa-si prezinte in masa demisiile, ca sa isi poata conduce alaturi de fii sau gineri afacerile si sa lase locul unora care, poate, vor inceta sa aduca, la douazeci de ani de la revolutie, argumente de tipul "Oamenii mor din cauza greselilor facute de politicieni si ceea ce incercam este sa corectam o greseala facuta de politicieni in trecut"? Cand in trecut, domnule Vladescu? Cine avea atunci fraiele puterii? Mi se pare mie sau este ca in bancul acela cu cele trei plicuri, destinate a fi deschise in momentele critice? Daca totusi mai e cineva care nu il stie, il puteti gasi la un simplu search pe Google. Iar Google va va spune ca diferite forme ale bancului au fost folosite pe rand de membri ai intregului spectru politic, de la deputati PRM si pana la fostul premier Adrian Nastase.

Si din link in link veti ajunge la plicuri cu bani si alte spagi, si, inevitabil, la evenimentul saptamanii trecute. Nu, nu depunerea motiunii de cenzura, ci iesirea triumfala a lui Nutu Camataru din penitenciarul Jilava.

A inteles cineva simbolistica si, mai ales, faptul ca acel cal negru era, probabil, mai scump ca masinile Mercedes, Range Rover sau Jaguar, cu care plecau dupa ce fusesera retinuti alti preferati ai jurnalistilor - Gigi Becali, Dinu Patriciu si Puiu Popoviciu?

Revenind la discutia de la inceput, mie mi se pare greu de inteles cum ar putea iesi Romania din criza singura, daca sunt ministri care pricep cum merge treaba in sistemul bancar, dar nu stiu exact ce e in ograda lor. Sau proprietari de magazine de mobila care acuza (pe buna dreptate) bancile ca nu ii sustin, dar care le permit propriilor consultanti de vanzari sa inceapa sa se pregateasca de plecare cu 15-20 de minute inainte de terminarea programului, desi singurele doua cupluri din magazin chiar au de gand sa dea o comanda de cateva mii de euro fiecare.

Pana una-alta, singurii care par ca inteleg ceva sunt bancherii, chiar daca imping povara asupra clientilor, care s-au trezit cu rate mai mari si cu obligativitatea sa aduca noi garantii colaterale si care platesc acum bani chiar si cand le intra salariul in cont. Sau marile hipermarketuri (tot multinationale), care pricep ca cei care inca se mai afla in magazine aproape de ora de inchidere nu sunt acolo la plimbare, ci sunt oameni care au un job pentru care lucreaza pana seara tarziu. Si au ceea ce orice bancher sau comerciant apreciaza: cash.

Cititi articolul integral in editia tiparita a BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
consum,
Vladescu
/opinii/si-va-mai-mirati-ca-nu-intelegeti-de-ce-scade-consumul-6365612
6365612
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.