Si-a ramas doar unul!

Postat la 09 septembrie 2008 30 afişări

Dupa Ziua Muncii (prima zi de luni din septembrie), studentii revin in campusuri nu doar ca sa inceapa semestrul de toamna, dar si, in unele cazuri, ca sa voteze pentru prima data in cadrul unor alegeri prezidentiale.

La inceputul acestei campanii am crezut ca - pentru prima data - vom avea de ales intre doi candidati “verzi”. Aceasta parere nu mai e de actualitate si studentii (la fel ca toti ceilalti) trebuie sa inteleaga asta.

 

Prin alegerea lui Sarah Palin, guvernatorul de Alaska care a a pledat pentru inceperea forajelor in Parcul National Arctic si care nu crede ca omenirea joaca vreun rol in schimbarea climei, pentru postul de guvernator, John McCain si-a completat transformarea din cel mai verde republican care a candidat la presedintie intr-un alt reprezentant al companiilor petroliere.

 

John McCain a evitat deliberat sa voteze in cele opt tentative de a trece prin Congres o lege care extinde reducerile vitale de impozite si subventiile pentru productie ca sa impulsioneze sectorul energiei solare si al celei eoliene si si-a aratat sprijinul pentru reducerea accizelor la benzina intr-o maniera abrupta, care va avea ca rezultat doar stimularea consumului si cresterea dependentei noastre de petrol. McCain doreste sa faca din noile foraje punctul central al politicii sale energetice si nu din stimularea inovarii in aria energiilor regenerabile, intr-un efort de a induce in eroare alegatorii cum ca sprijinul de astazi pentru foraje se va traduce prin preturi mai mici la pompa maine. Prin urmare, McCain a abdicat de la statutul de candidat verde.

 

Asa ca, va rog, dragi studenti, cand vine McCain in campusul vostru si incepe sa fluture cateva postere cu turbine eoliene si panouri solare, intrebati-l de ce a fost INERT cand a trebuit sa sprijine in Congres aceste noi tehnologii.

 

“In iunie, partidul republican a avut o reuniune”, spune Carl Pope, directorul executiv al clubului Sierra. “Unul dintre rebelii partidului – un rebel zbarcit pe nume John McCain – a fost in sfarsit prins si domesticit. Apoi l-au marcat cu fierul inrosit scriind pe el un mare <P lenes> – brandul lui George Bush – unde <P> vine de la petrol. Si gata cu rebelul.”

 

“Una dintre ultimele initiative independente ale lui McCain, care l-au situat contra presedintelui Bush, a fost opozitia sa la forajele din interiorul Parcului National Arctic”, a adaugat Pope, “dar iata ca acum a ales un partener de cursa care s-a opus tragerii la raspundere a marilor companii petroliere, a fost superficial cu privire la energiile alternative si s-a concentrat pe extinderea forajelor in zona arctica protejata si in exteriorul coastelor SUA. Pe de alta parte, desi granita de nord a Alaskai intra in Oceanul Arctic, care e in continua crestere, Sarah Palin spune ca <juriul inca mai dezbate problema incalzirii globale>. Tocmai ea e cea care va condamna juriul la streang, si John McCain ii va permite sa faca asta”. Intr-adevar, disputele zgomotoase ale lui Palin cu industria petroliera au fost de fapt despre cine ar trebui sa obtina cea mai mare parte din sacul cu bani, nu despre cum sa eliminam dependenta noastra de petrol.

 

Barack Obama ar trebui sa faca mai mult pentru a-si promova agenda verde, dar macar el a avut curajul, in toiul alegerilor interne din cadrul Partidului Democrat, sa nu faca concesii electoratului cerand eliminarea accizelor la benzina. Si desi s-a pronuntat pentru o extindere limitata a forajelor din largul coastelor maritime, a avut grija sa nu-i induca in eroare pe alegatori ca asta ar fi singura solutie la problemele noastre energetice.

 

Eu nu sunt in acest moment pentru o expansiune a forajelor in largul coastelor noastre. Dar asta e doar o parte minora a problemei. Bombardandu-i pe alegatori cu ideea ca solutia lui energetica este “forati, forati, forati”, McCain distrage atentia de la ceea ce ar trebui sa fie principala dezbatere in aceasta campanie: cine are cel mai bun plan de a promova inovatiile semnificative in tehnologii de energie curata si eficienta.

 

De ce? Pentru ca tehnologiile de energie regenerabila - ceea ce eu numesc “ET” (energy technologies, n.red.) – vor fi urmatorul sector industrial cu expansiune globala. El va rivaliza si probabil ca il va depasi pe cel de “IT” - tehnologia informatiei. Tara care creeaza cele mai multe companii de ET se va bucura de o mai mare putere economica, de avantaje strategice si de standarde ridicate de viata. Trebuie sa ne asiguram ca America va fi acea tara. Marile companii petroliere si statele din OPEC vor sa fie sigure ca nu va fi asa.

 

Nominalizarea lui Palin pentru postul de vicepresedinte si dorinta ei de a permite forarile in zona salbatica din regiunea arctica “mi-au adus aminte de un pranz pe care l-am avut acum trei ani si jumatate cu unul dintre atasatii comerciali ai Rusiei”, mi-a spus consultantul in comert international Edward Goldberg. “Dupa mai multe pahare de vin, acest domn mi-a spus ca tara lui era foarte multumita ca administratia Bush voia sa inceapa forajele in zona arctica. Dupa parerea lui, cantitatea de petrol si gaze care se putea scoate de acolo era absolut neglijabila raportat la nevoile tarii. Insa aceasta urma sa arate ca administratia Bush nu avea de gand sa faca nimic pentru a promova energiile alternative, care bineinteles ca ar fi amenintat cresterea economica a Rusiei.”

 

Asa ca, dragi studenti, nu lasati pe nimeni sa va spuna ca aceste alegeri nu sunt importante in ce priveste chestiunile ecologice. Sunt extrem de importante si alternativele nu puteau fi mai clar diferentiate decat sunt acum.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Thomas Friedman

Citeşte pe Gandul.ro

/opinii/si-a-ramas-doar-unul-3161748
3161748
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.