Scalfari si realitatea (a lui si a mea)

Postat la 22 ianuarie 2008 1 afişăre

Atentie pentru care ii sunt recunoscator, Eugenio Scalfari(1) a vorbit recent pe tema unei culegeri recente de studii istorice publicate de mine si, dupa multe afirmatii incompetente, a trecut la definirea unei teme filozofice ce-ti ingheata sangele in vine. Cine stie ce m-ar fi asteptat daca era competent.

In esenta, Scalfari gaseste in ultimul eseu din culegerea mea o polemica impotriva vulgatei(2) lui Nietzsche pentru care nu exista fapte, ci doar interpretari. Scalfari are agerimea de a observa ca faptele sunt mute tocmai pentru ca stimuleaza interpretari si ca, simplu spus, toate lucrurile pe care le cunoastem depind de modul in care le privim, adica de perspectiva noastra de interpretare. Si obiecteaza ca eu nu explic „in ce mod faptele pot influenta interpretarile“...

Note:

1. Eugenio Scalfari, ziarist Si scriitor italian, realizatorul unui talk-show sAptAmanal pe unul dintre canalele RAI

2. Vulgata - versiunea latinA a Bibliei (Vechiul Testament)

Umberto Eco este autorul romanelor „Baudolino“, „Numele trandafirului“ si „Pendulul lui Foucault“.

Cititi continuarea articolului in editia tiparita a revistei Business Magazin

 

 


Traducerea si adaptarea de Cecilia Stroe

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant
/opinii/scalfari-si-realitatea-a-lui-si-a-mea-2345223
2345223
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.