Marea schisma

Postat la 15 ianuarie 2008 1 afişăre

In ultimele zile ale lui 2007, The New York Times a publicat un tabel atotcuprinzator, aratand cum se pozitioneaza candidatii la prezidentiale in chestiunile majore. A fost, as spune eu, o verificare utila a realitatii pentru cei care cred ca urmatorul presedinte poate in vreun fel sa dea startul unei noi ere a cooperarii intre republicani si democrati.

Tabelul respectiv a evidentiat in ce universuri diferite atat moral cat si intelectual traiesc democratii si republicanii. Pe de o parte, democratii promit cu totii retragerea din Irak si ofera politici progresiste solide cu privire la taxe, sistemul sanitar si la mediu. E de inteles: publicul uraste razboiul, iar opinia publica pare sa se indrepte catre o directie progresista.

Ce pare mai greu de inteles este ce se intampla de cealalta parte - proportia in care aproape toti republicanii au ales sa se alinieze la politicile nepopulare ale unui presedinte nepopular. Si nu vorbesc aici doar despre entuziasmul lor continuu cu privire la razboiul din Irak. Candidatii republicani sustin in aceeasi masura politicile economice ale administratiei Bush.

De ce ar sustine politicienii Bush-onomia? La urma urmei, publicul e destul de nemultumit de starea economiei, pe buna dreptate. „Boom-ul Bush“, atat cat a fost, i-a ocolit pe cei mai multi dintre americani - venitul mediu pe familie, ajustat cu rata inflatiei, a stagnat in mandatul lui Bush, la fel ca si castigul real al unui angajat obisnuit. Intre timp, insecuritatea sociala a crescut, cu din ce in ce mai putini americani care beneficiaza de asigurari de sanatate din partea angajatorilor...

Cititi continuarea articolului in editia tiparita a revistei Business Magazin

Paul R. Krugman este comentator la The New York Times si profesor de economie si relatii internationale la Universitatea Princeton.


Traducerea si adaptarea de Mihai Mitrica

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant
/opinii/marea-schisma-2336343
2336343
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.