Intr-o companie selecta

Postat la 12 februarie 2008 2 afişări

De fiecare data cand in cadrul acestei rubrici am reluat tema teoriei conspiratiei am primit scrisori de la persoane indignate, care imi aminteau ca exista cu adevarat comploturi.

Desigur ca exista. Orice lovitura de stat a fost un complot pana in ziua dinaintea lui; se comploteaza pentru a prelua o companie, acumuland incetul cu incetul actiunile, sau pentru a pune o bomba la metrou. Au existat intotdeauna conspiratii, unele au esuat fara sa-si fi dat seama cineva de ele, altele au avut rezultatul scontat, dar in general ceea ce le caracterizeaza este faptul ca sunt mereu limitate in ceea ce priveste scopurile si aria de influenta. Lucrul de care insa se vorbeste atunci cand se citeaza teoria conspiratiei este ideea unui complot universal, conform careia toate sau aproape toate evenimentele istoriei sunt manevrate de o putere unica si misterioasa ce actioneaza din umbra...

Umberto Eco este autorul romanelor „Baudolino“, „Numele trandafirului“ si „Pendulul lui Foucault“.

Cititi versiunea integrala a articolului in editia tiparita a revistei Business Magazin

 


Traducerea si adaptarea de Cecilia Stroe

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Umberto Eco
/opinii/intr-o-companie-selecta-2378270
2378270
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.