Hainele imparatului

Postat la 08 februarie 2010 10 afişări

Da, nu are port USB si nu are nici multitasking. |ntr-adevar, te inchide intre zidurile unui singur furnizor. Are toate pacatele. Dar va fi irezistibil.

Oricat am incercat, n-am reusit sa evit subiectul iPad. Am citit tone de critici, i-am ascultat pe toti cei care s-au muncit sa ironizeze noul produs de la Apple, am plecat urechea la cei care au desfiintat produsul. Si mi-am amintit ca reactiile au fost exact aceleasi la cateva zile dupa ce a fost lansat iPhone. Nu e 3G, se revoltau unii. Camera e slaba, erau de parere altii. Nu e deschis pentru dezvoltare, strigau programatorii. Cum de n-are GPS, se intreba mai toata lumea. Pana la urma, concluzia nemultumitilor era succinta: stil fara substanta. Dar ce stil! Foarte repede s-a dovedit ca iPhone este cu adevarat un "game-changer", ca toti producatorii de telefoane au schimbat macazul catre noul etalon al domeniului, iar telecom-urile au bagat de seama cu neliniste ca nu mai sunt singurii care pun conditii.

Se va intampla la fel si cu iPad? Deja se intampla, chiar si faptul ca n-am putut evita subiectul e o dovada. Iar aceasta adevarata febra a tabletelor ce a cuprins intreaga industrie IT e o alta dovada, mult mai convingatoare. In opinia mea, iPad va schimba cateva definitii, iar prima este cea corespunzatoare termenului de portabilitate. Pur si simplu, din acest moment laptop-urile ies din aceasta categorie si raman o specie de desktop-uri ceva mai speciale. De fapt, foarte multe companii (mai ales americane) au inlocuit in ultimii ani desktop-urile cu notebook-uri nu pentru portabilitate, ci dintr-un alt motiv: protectia datelor. La incheierea programului angajatii nu-si iau computerul acasa, ci il incuie intr-un sertar. A doua definitie care se schimba este cea a interfetei cu calculatorul (voi reveni la incadrarea iPad-ului in aceasta categorie). Apple a mai redefinit odata acest domeniu, atunci cand a introdus interfata grafica si mausul, ceea ce a deschis calea nespecialistilor catre utilizarea calculatorului. Nu Apple a inventat aceasta paradigma, dar a cizelat-o din punct de vedere a ergonomiei si a impus-o ca un standard pe care toata lumea l-a adoptat. Nici interfata tactila nu este inventata de Apple, dar folosirea ei prin gesturi extrem de intuitive i se datoreaza si cred ca va avea efecte comparabile cu afirmarea interfetei grafice. n paranteza fie spus, nu demult oamenii lui Jobs au lansat un maus multi-touch numit Magic Mouse. n fine, mai cred ca iPad este primul "netbook" veritabil. Toti ne-am amagit ca un netbook este un fel de notebook light, dar acum avem revelatia ca un nou concept are nevoie de o noua forma, iar cea schitata de Apple i se potriveste ca o manusa. Chiar si un Asus EEE pare un bolovan pe langa designul noului iPad si mi se pare evident ca acesta din urma este mult mai potrivit pentru scopurile pe care le vizeaza un netbook generic.

Nu ma voi referi aici la aspectele tehnice ale aparatului, pentru ca la momentul acesta mult mai importanta mi se pare chestiunea pietei potentiale. Ceea ce am remarcat este ca majoritatea comentariilor care au urmat lansarii au apartinut computeristilor sau utilizatorilor avansati si foarte pretentiosi. Cineva care stie ce inseamna multi-tasking si la ce foloseste un port USB (pe care de altfel tot Apple l-a impus pe piata, asumandu-si un risc urias) intra in aceasta categorie. Or, nu ei sunt piata pe care o vizeaza Apple. Bill Gates isi dorea sa faca softuri atat de prietenoase incat si mama dumnealui sa poata folosi computerele. Ei bine, Jobs este primul care se pare ca va reusi sa ne convinga mamele ca un computer poate fi la fel de simplu de utilizat ca un televizor. La urma urmei, cele mai multe computere domestice sunt folosite pentru navigat pe web, pentru e-mail , pentru jocuri, pentru a asculta muzica sau a vedea filme sau emisiuni TV, pentru a vizualiza poze - exact ceea ce ofera iPad, cu avantajul ca este cu adevarat portabil, usor, nu necesita cunostinte tehnice si dispune de o interfata extrem de intuitiva. Mai mult chiar, poate fi folosit si ca e-book reader, mai ales pentru presa. De fapt, chiar si pentru mine, care numai de computere nu duc lipsa, un iPad ar fi un gadget care mi-ar prinde foarte bine acasa, unde devin si eu un utilizator obisnuit, care se mai plimba pe web, mai vede niste poze de vacanta. Doar ca adesea mi-e lene sa ma duc sa-mi pornesc batranul iMac, care e de fapt mai slab decat tableta, dar e foarte bun pentru ce-l folosim.

Pana la urma, iPad este un computer adevarat deghizat intr-un gadget simpatic si prietenos. Cei care au strigat "imparatul e gol" vor afla ca, de fapt, hainele impa­ratului sunt subtiri si comode.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Mircea Sarbu,
IT&C,
iPad
/opinii/hainele-imparatului-5483518
5483518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.