Dezbatere: Antreprenor sau angajat?

Postat la 17 august 2009 965 afişări

In cel mai recent cover-story al BUSINESS Magazin, mai multi tineri cu doar cativa ani de experienta in diferite domenii s-au decis (sau au fost ajutati de sefii lor) sa plece din cadrul companiilor in care lucrau si au decis sa plece de la zero si sa isi infiinteze propria firma.

Cum credeti ca ar trebui sa procedam acum, pe vreme de criza, sa ne (re)angajam sau sa ne facem firma proprie? Va propunem sa ne raspundeti la aceasta dilema plecand de la cateva argumente pro si contra pe care doi dintre redactorii BUSINESS Magazin le-au invocat.

Dorin va recomanda sa deveniti antreprenori

Una din cele mai dese intrebari pe care o primim la redactie este "sa-mi fac firma si in ce domeniu". Este un indiciu important ca intr-o anume zona a societatii spritul antreprenorial pur este prezent, dar este temperat de tarele societatii romanesti – birocratie, suprataxare, nesimtire, dorinta de capatuiala, complicatii idioate. Daca esti dispus sa te lupti cu sistemul, daca esti constient ca o afacere proprie nu te transforma automat intr-un bogatas cu iaht la St. Tropez si daca ai posibilitatea sau ambitia de a-ti finanta activitatea si de a-i oferi un spatiu corespunzator, atunci cel mai bun lucru pe care il poti face este sa pornesti o afacere.

Argumente:

1. O afacere corecta, in care antreprenorul face ceea ce i se potriveste, poate asigura un confort financiar. In timp, confortul se poate transforma in avere. "A face ce ti se potriveste, a face ceea ce-ti place" poate parea un cliseu, dar este un cliseu care functioneaza. Renuntati la mimetism – daca unul a avut succes intr-un domeniu, asta nu inseamna ca succesul este garantat oricui face acel lucru.

2. Confortul nu este numai material, ci si sufletesc: nu ai sefi, nu mai esti obligat sa oferi raspunsuri. Poate doar atunci cand te privesti in oglinda. Va puteti simti eliberat de conformismul si imbecilitatea care macina societatea romaneasca: le puteti vedea in actiune chiar in comentariile care vor aparea la acest text. Conformism care se manifesta chiar si la cei tineri.

3. O afacere proprie este un bun prilej de dezvoltare. Intalnesti oameni, iti faci prieteni cu care poti colabora, iti faci dusmani de care inveti sa te aperi. Vorbeam mai sus de ambitia de a-ti finanta activitatea; probabil ca in timpul acestui demers va vor lovi in nas noua din zece usi la care veti bate, dar, daca a zecea se deschide, esecurile de pana atunci nu vor mai conta. Intocmirea unui plan de afaceri, administrarea activitatii, chibzuirea atenta a banilor, abilitatea de a vorbi cu oamenii, de a-i convinge sunt tot atatea prilejuri de a castiga in plan uman si social. Si, foarte important, fiti constienti ca sansa va va surade de putine ori.

Ionut va recomanda pastrarea „functiei” de angajat

E adevarat ca spiritul antreprenorial a crescut America, dar acolo vorbim deja de sute de ani de antreprenoriat (in adevaratul sens al cuvantului, nu lovituri peste noapte prin contracte guvernamentale si legi si pasuri facute temporar, pentru cine trebuie), de un mediu care sprijina initiativa si nu complica existenta celui care are o idee si dorinta de a face ceva. Nu o sa invoc insa mediul puternic inhibitor din Romania, ci am alte trei argumente pentru a ramane la job-ul actual (fie si daca salariul si programul de lucru ti-a fost micsorat)

1. Ai un venit imediat si cert (mai mic poate decat aveai inainte de criza, dar cert). In cazul in care crezi ca acest venit nu iti mai este de ajuns, poti oricand sa iti iei un al doilea job, daca ai timp la dispozitie. In SUA, de exemplu, mai mult de unul din 20 de angajati are cel putin doua job-uri.

2. Ai unde sa cresti rapid. Ultimii ani au insemnat pentru multi o avansare rapida si de cele mai multe ori nemeritata. Daca tu esti bun in ceea ce faci si esti serios, ai ocazia sa arati lucrul asta angajatorului. Presat sa renunte (acum) la oameni, patronul nu va renunta la cei mai productivi oameni ai sai, care ii aduc cei mai multi bani. Sau daca va renunta, atunci nu va fi nicio problema sa-ti gasesti un job in alta parte, deoarece esti un angajat foarte productiv. Daca Romania nu mai iti este de ajuns din punct de vedere profesional/material, atunci poti oricand sa pleci in strainatate – pe site-ul nostru gasesti o intreaga armata de manageri romani care au plecat in strainatate, fiind promovati in pozitii de top ale multinationalelor pentru care lucrau.

3. Experienta pe banii altuia. Trainingurile si toate cursurile de perfectionare pe care le organizeaza angajatorul inseamna pentru tine un castig de cunostinte – ca tot se vorbeste in permanentade know-how – pe care cu greu (sau cu costuri mari) l-ai putea obtine altfel. In plus, poti invata din greselile pe care le-au facut altii inaintea ta in acea firma. Daca efectele deciziilor tale nu vor fi asa cum te asteptai, macar nu pierzi banii tai, ci poate doar job-ul.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dezbatere,
angajator,
angajat,
experienta,
domenii,
firma
/opinii/dezbatere-antreprenor-sau-angajat-4773655
4773655
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.