Deschideti granitele!

Postat la 28 aprilie 2009 13 afişări

Puneti-va putin in fotoliul primului-ministru, al ministrului finantelor, al ministrului economiei, al guvernatorului BNR si, de ce nu, al presedintelui tarii.

 

Economia se duce la vale , firmele vand mai putin si au probleme cu recuperarea banilor, incasarile la buget din taxe si impozite scad vazand cu ochii, bancherii au trecut in extrema cealalta - au marit dobanzile si vad numai riscuri, pietele externe dispar, exporturile si importurile scad, pretul activelor financiare s-a prabusit, numarul celor care au probleme cu ratele la banca creste ingrijorator, iar amenintarea unui euro la 5 lei bate in fiecare zi la usa. Cum ati opri aceasta cadere care intoarce Romania in anul 2004? Cum ati reporni economia? Ce masuri practice ati lua? Unde ati directiona banii statului prin semnatura? Cum ati pune in practica solicitarile celor ce vor sa cheltuim banii cu cap? Ati sustine sistemul de asigurari sociale pentru a nu pierde voturi sau ati investi in scoli si educatie? Ati trimite banii in turism (George Copos abia ii asteapta) sau agricultura (unde Adrian Porumboiu sau Ioan Nicolae sunt pregatiti sa-i primeasca) sau constructia de locuinte sau in infrastructura (autostrada sau drumuri nationale sau poate drumuri comunale, pentru ca e nevoie de voturile de la tara) sau in IT, unde se pricepe mai putina lume? Sau in brandul de tara, pentru ca si aceasta problema este importanta? Sau i-ati cere guvernatorului Bancii Nationale sa reduca dobanzile, asa cum au facut toate bancile din lume? In acest caz ce ne facem cu inflatia si cu ochiul sever al cerberilor de la FMI, care dau banii, dar asteapta si stransul curelei de catre Guvern? Cum ati putea obliga bancile private sa dea mai multe credite sau sa scada dobanzile ? Directionati banii catre consum ca sa aveti de unde lua impozite sau spre investitii, care produc efecte mult mai tarziu? 

 

Oricine vrea sa ocupe unul din acele scaune si sa aiba puterea de a face ceva va avea o alta parere, iar banii disponibili sunt prea putini pentru cate prioritati are Romania. Niciodata nu vor fi indeajuns.Trebuie sa se hotarasca la cateva decizii sau sa nu faca nimic pentru a nu inclina balanta catre un grup social sau de interese sau altul. Cei care au fost la putere de-a lungul celor 19 ani s-au bazat mai mult pe ultima varianta, lasand viata sa rezolve lucrurile.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
editorial,
Cristian Hostiuc
/opinii/deschideti-granitele-4252726
4252726
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.