Criza si surpriza

Postat la 13 ianuarie 2009 20 afişări

Chiar daca pentru cea mai mare parte a economiei mondiale anul 2009 se anunta nefast, in zona internetului si a industriei IT pesimismul nu-si gaseste locul.

Dupa saptamani intregi de bocete de criza emise pe toate canalele, am pornit cu o oarecare retinere la o scurta inspectie a predictiilor pentru anul 2009 in domeniul tehnologiilor informatiei si, cu precadere, in zona internetului. Ma asteptam la pagini cu fundal intunecat, la tonuri sumbre si la preziceri cu iz apocaliptic. Spre surpriza mea, aerul mi s-a parut de-a dreptul optimist. Se pare ca perioadele de criza si recesiune sunt prielnice sectorului IT, iar Bob Cringely nota de curand faptul ca toate schimbarile de paradigma notabile in informatica au survenit in momente neprielnice din perspectiva economica, ultimul exemplu fiind “noul web”, nascut din criza generata de caderea dot-com-urilor. Are sens, daca ne gandim ca dificultatile au darul de a impulsiona creativitatea.

 

La ce sa ne asteptam in 2009? Este greu de sistematizat, avand in vedere ca opiniile sunt divergente. O prima zona de interes o reprezinta ceea ce se cheama acum “social media” si reuneste retele de socializare, blogging si colaborare in retea. Scott Monty afirma raspicat ca 2009 va fi “the year of the relationship”, iar ceilalti comentatori confirma ca agregarea unor largi comunitati va continua, noutatea fiind ca zonele de socializare vor fi tot mai mult utilizate de marketing pentru a genera simpatie si loialitate pe baza unor campanii axate mai mult pe caracterul viral, de la om la om, decat pe abordarea in masa. Andy Sernovitz crede chiar ca “dragostea bate banii” si oamenii vor sustine companiile pe care le iubesc. Schimbarea de optica e de inteles in contextul unor bugete de publicitate mai sarace, insa observatorii subliniaza nevoia unor metrici specifice pentru eficienta acestor noi metode de marketing si spera ca acestea vor aparea in acest an.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu
/opinii/criza-si-surpriza-3743241
3743241
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.