Cine spune ca rezista la un curs de 5-6 lei sa arunce cu piatra

Postat la 14 aprilie 2009 8 afişări

De ce are nevoie Romania de banii de la FMI? Cine pe cine a salvat? FMI statul roman, iar statul - sectorul privat? Adica o datorie privata a fost inlocuita cu o datorie de stat? Ne-am indatorat noi, cei care compunem acest popor, ca sa-i salvam pe straini?

La toate aceste intrebari, raspunsul este DA. De ce? Pentru ca daca nu ar fi facut-o, Guvernul Boc, presedintele Traian Basescu sau guvernatorul BNR, Mugur Isarescu - ca reprezentanti ai nostri, ne-am fi indreptat catre faliment, din care nu am fi iesit nici peste un deceniu.

Banii de la FMI au salvat cursul valutar, adica ne-au salvat pe fiecare din noi, si pe cei care au credite in euro si pe cei cu imprumuturi in lei (pentru ca daca ar fi fost afectate pe partea de valuta, bancile ar fi marit dobanda la lei pana la cer), iar banii de la Banca Mondiala si Uniunea Europeana fac respiratie gura la gura bugetului de stat, de care depinde acum mai mult ca niciodata o economie privata. Un exemplu - saptamana trecuta compania Romstrade, detinuta de Nelu Iordache, patronul Blue Air, a obtinut o finantare de 140 de milioane de euro de la banca Credit Suisse scontand contractele de infrastructura pe care le are cu statul. Iar statul a putut acorda aceste contracte de constructie pentru ca are finantare pentru buget de la UE.

 

In ciuda protestelor si indignarilor celor pentru care acordul cu FMI reprezinta o infrangere, eu sustin ca trebuie sa fim bucurosi ca exista cineva care poate oferi o plasa de siguranta atat de rapid, atunci cand alte solutii nu exista. Cine ar fi imprumutat Romaniei, de fapt noua individual, bancilor si companiilor 20 de miliarde de euro, peste noapte, ca sa avem bani sa trecem anul si sa platim ratele la banca, in cazul nefericit in care ar fi sarit cursul euro la 5 sau 6 lei? Acolo ar ajunge cursul daca nu am avea banii FMI. 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
editorial,
Cristian Hostiuc
/opinii/cine-spune-ca-rezista-la-un-curs-de-5-6-lei-sa-arunce-cu-piatra-4213838
4213838
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.