Cartea la nisip

Postat la 24 iulie 2006 1 afişăre

Ziarele, revistele, se intrec in alcatuirea topurilor lecturilor de vacanta. De ce ai citi vara, la mare, ceva foarte diferit de ce citeai iarna la munte? Numai un profan ar putea pune asa o intrebare.

Ziarele, revistele, se intrec in alcatuirea topurilor lecturilor de vacanta. De ce ai citi vara, la mare, ceva foarte diferit de ce citeai iarna la munte? Numai un profan ar putea pune asa o intrebare.Intotdeauna alegerile sunt greu de facut, mai ales pentru cei care redescopera cititul doar in cele doua saptamani de concediu. Ce s-alegi mai intai daca, bineinteles, ai hotarat deja c-ai vrea sa citesti ceva?

PENTRU NEFERICITI IN DRAGOSTE. Aici oferta este extrem de generoasa. N-o sa incep cu "Suferintele tanarului Werther" (desi n-ar strica), ci o sa va recomand cativa autori din galeria filozofilor contemporani ai amorului. Beigbeder cu al sau "Egoist romantic" e numai bun. Finetea libertinilor din secolul al XVIII-lea francez se transforma intr-o finete comerciala la Beigbeder. Loveste din plin in toate prejudecatile despre dragoste. Dupa cateva pagini, nu mai ai chef de indragostiri nefericite. Posibile efecte secundare: te poti gandi deja la sinucidere, asta daca te lasi vrajit de un biet cameleon literar de mana a doua, cum e respectivul scriitor.

PENTRU GELOSI. Aici e simplu: Julian Barnes, cu "Pana cand m-a cunoscut". Gelozia atinge paroxismul, pentru ca e gelozie privitoare la trecutul iubitei. Exista si asa ceva, indragostitii stiu despre ce vorbesc. Numai ca uneori se poate ajunge la cote patologice.

PENTRU FERICITI IN DRAGOSTE. Nu prea se scrie literatura despre fericire. Avem de-a face cu o intreaga industrie a depresiei, de la Homer incoace. Dar daca tot e vorba despre fericiti in dragoste n-ar fi rau sa-i deprimam putin cu ceva "Particule elementare" sau "Platforma" de Michel Houellebecq. Sau, si mai rau, le-as recomanda "Ada sau ardoarea" a lui Nabokov, ca sa vada ce inseamna dragoste adevarata.

PENTRU BOGATI SI FERICITI. Asta chiar e un target imposibil. Cred ca acesti oameni n-ar trebui sa citeasca. Sunt deja pierduti.

PENTRU BOGATI SI NEFERICITI. Situatie ingrata. Le-as recomanda "Corectii" de Jonathan Franzen. In acest roman voluminos puteti gasi si povestea unor oameni care s-au vrut nonconformisti, hipioti si s-au trezit foarte bogati. Numai ca si el si ea s-au indragostit de o aceeasi femeie. Banii n-aduc fericirea. Si nici clarificarea orientarii sexuale.

PENTRU SARACI SI NEFERICITI. Ca si in cazul celor bogati fericiti, nu cred ca lectura mai are rost intr-o asa situatie.

PENTRU TRAIAN BASESCU. Nu, n-o sa fac glume proaste cu lecturi precum "Moby Dick" al lui Herman Melville sau scenele biblice cu aventurile lui Noe si arca lui (desi ar fi o metafora buna pentru guvernul actual). I-as recomanda totusi un roman al lui Jonathan Coe, in care politica si jurnalismul sunt atat de frumos portretizate. Cartea se numeste "Cercul inchis".

PENTRU ZIARISTI. Ian McEwan, "Amsterdam". Despre cum subiectele tabloidale se pot dovedi fatale.

PENTRU CRIZA DE LA 40 DE ANI. In primul rind, n-ar strica "Lolita" lui Nabokov, o carte pe care multi o rezuma ca fiind povestea unui pedofil, dar care este, de fapt, preafrumoasa istorie a obsesiei amoroase.

PENTRU ADULTERINI. "Madame Bovary" nu strica niciodata.

PENTRU URMARITI DE DNA. "Flori de mucigai", Arghezi. Atmosfera ostila din inchisoare ii poate inspira pe cei arestati sau deja inchisi. In plus, din bube, mucegaiuri si noroi iscat-am capitalismul romanesc, nu?

PENTRU CAUTATORII DISPERATI DE SEX. Aici, Philip Roth si al sau "Complexul lui Portnoy" se califica din oficiu. Puteti adauga, evident, ceva Henry Miller. Marchizul de Sade n-are cum sa dauneze pentru ca preda principala lectie despre literatura hard: ce e prea dur, prea neobisnuit, prea excentric te plictiseste cel mai repede.

PENTRU AGATAT. Aici lucrurile se pot incurca rau de tot. Nu trebuie sa fii nici prea curajos si sa stai cu Jacques Derrida in nisip. Nu de alta, dar s-ar putea sa dai peste o studenta la filozofie care chiar sa stie despre ce e vorba. Pe de alta parte, nici chestiuni mult prea clasice nu au ce cauta in contextul flirtului: poti fi doar subiect de bascalie daca apari cu "Fratii Jderi" intr-o mana si o halba in cealalta. Trebuie cautate cartile snoabe, autorii la moda, dar nu prea la moda. Un Dan Brown iti poate fi fatal, nu arata decat ca esti din marea masa de carne de tun pentru autorii facili. Poti risca eventual cu un diafan intelectual precum Paul Auster. Sau cu "Middlesex" al lui Jeffrey Eugenides. Numai ca chiar trebuie sa le citesti. Apoi, sigur vei avea ce povesti pentru a intra in ritmul firesc al flirtului de plaja.

PENTRU CEI CARE, DE FAPT, NU CITESC. Sunt multi carora vacanta le provoaca efecte secundare ciudate. Le vine pofta de citit, de exemplu. Si asa incep sa se cumpere titlurile penibile precum "Cheia succesului in dragoste si afaceri", "Il iubesti si el te inseala?" si multe alte retete de scapat de iubita sau de celulita. Ii asigur ca, chiar daca au impresia ca citesc, de fapt n-o fac. Sunt mult mai inteligent scrise revistele pentru femei.

Pentru ei, debutanti in efortul de lectura, n-ar strica sa se apropie macar de ceva chicklit, precum povestile cu Bridget Jones. Sunt amuzante si nesolicitante, te fac sa te simti bine, aproape la fel de bine ca atunci cand nu citesti deloc. Este si asta o senzatie pe care nu o gasesti prea usor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cartea la nisip
/opinii/cartea-la-nisip-1006534
1006534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.