Berlusconi si Pistorius

Postat la 07 aprilie 2009 44 afişări

Diferenta fundamentala intre Mussolini si Berlusconi este ca primul se folosea de propriul corp asa cum i l-a lasat natura, in vreme ce la Berlusconi primeaza progre¬siva alterare a trasaturilor naturale, pentru a li se oferi alegatorilor sub o imagine ce si-ar dori-o fara varsta.

Literatura inspirata de Berlusconi este destul de bogata. Printre pamfletele cele mai recente il semnalez pe cel de-abia vazut in ciorna (va fi publicat in curand de editura Manifestolibri), “La Fenomenologia di Silvio Berlusconi” de Pierfranco Pellizzetti, ce divagheaza de la estetica la sexualitatea liderului, cu virtuoasa malitiozitate. Deja publicat este in schimb “Il corpo del capo” de Mario Belpoliti (editura Guarda), ce analizeaza un singur aspect bizar al personajului - raportul acestuia cu propriul corp si reprezentarea pe care el i-o da in mod continuu.

 

Desi poate parea straniu, nu toti sefii au un corp: ajunge sa ne gandim la un mare lider precum De Gasperi(1), de a carui uratenie sinistra, dar limitata la trasaturile fetei, cei care au trait in anii ’50 isi amintesc cu siguranta. Mergeti sa-i vedeti statuia din Trento; corpul lui este ascuns de un costum Facis(2) mototolit. Pe de alta parte, nu aveau corp (cel mult un chip recognoscibil) nici liderii din trecut, de la Nenni(3) la Fanfani(4), si nici chiar Togliatti(5), a carui carisma incontestabila avea mai mult un caracter intelectual.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Umberto Eco
/opinii/berlusconi-si-pistorius-4175360
4175360
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.