Apus de soare

Postat la 28 aprilie 2009 3 afişări

Cumparand compania Sun Microsystems, Oracle intra si pe piata hardware si schimba echilibrul pute-rilor din piata de IT. Comunitatea open source este insa ingrijorata de soarta produselor sustinute de Sun.

Nici nu a trecut bine mirarea legata de esecul preluarii firmei Sun Microsystems de catre IBM si deja avem o noua surpriza: Oracle cumpara Sun pentru 7,4 miliarde de dolari. Avand in vedere ca dupa toate probabilitatile oferta IBM era apropiata ca pret, se poate specula ca altele au fost motivele pentru care Sun a preferat (daca se poate spune asa...) oferta de la Oracle. Probabil ca Big Blue a fost mai interesat sa-si consolideze pozitia pe piata serverelor, ceea ce ar fi in­­semnat “dizolvarea” tehnologiilor Sun in produsele IBM. Alti posibili cumparatori pentru Sun ar fi fost HP (probabil din aceleasi motive ca si IBM) si Cisco, despre care se spune ca ar dori sa intre pe piata serverelor. Asadar, surpriza este ca Sun a fost cumparata de o firma de software, ceea ce schimba oarecum jocurile: daca IBM ar fi fost cumparatorul, cel mai afectat ar fi fost HP. In situatia actuala, cel mai afectat este Microsoft.

 

De ce are nevoie Oracle de Sun? Dupa declaratiile sefului de la Oracle, Larry Ellison, in principal pentru software. Solaris - sistemul de operare de la Sun - este cel mai folosit pentru a sustine bazele de date si aplicatiile enterprise de la Oracle, iar Java sta la baza intregului esafodaj middleware (Oracle Fusion). Insa daca mai punem in ecuatie serverele mission critical si sistemele de stocare de la Sun, Oracle va fi capabil sa furnizeze clientilor sai solutii complete, de la hardware pana la aplicatii, toate optimizate pe produse proprii: aplicatiile optimizate pe serverul de baze de date, acesta optimizat pentru Solaris, iar acesta din urma optimizat pentru hardware Sun. Deja comentatorii au gasit o comparatie spectaculoasa: Oracle devine un soi de Apple pentru clientii corporatisti. Insa Java pare sa fie perla coroanei. Ellison a declarat ca este cel mai important soft pe care Oracle l-a cumparat vreodata - iar Oracle este poate cel mai mare cumparator de pe piata, daca socotim ca, in afara de PeopleSoft (peste 10 miliarde de dolari), Siebel (cca. 6 miliarde) si BEA (8,5 miliarde), a mai achizitionat alte 50 de companii. Pe de alta parte, masina virtuala Java este cel mai raspandit soft­ware de pe planeta, ruland pe circa 800 de milioane de computere si peste doua miliarde de telefoane mobile si alte aparate. Ar mai fi de notat ca Sun aduce si tehnologii de virtualizare excelente, care se vor dovedi extrem de valoroase daca Oracle se hotaraste sa abordeze si domeniul cloud computing.

 

Sefii de la Sun - presedintele Scott McNealy si directorul general Jonathan Schwartz - s-au aratat extrem de incantati de afacere si avem toate motivele sa-i credem. Sun oricum era intr-o situatie dificila si vanzarea era demult anticipata, iar relatia cu Oracle a fost mereu foarte buna (oarecum normal, din moment ce au colaborat si nu s-au concurat). De altfel, Oracle si Sun au fost oarecum parteneri in promovarea conceptului de “network computing”, care abia acum incepe sa se impuna. Poate ca si numarul concedierilor va fi mai mare daca cumparatorul ar fi fost altul, pentru ca Oracle abia acum intra in piata de hardware si se poate presupune ca are nevoie de expertiza celor de la Sun.

 

Exista insa o chestiune care inca nu a fost lamurita si care agita comunitatea specialistilor IT: ce se va alege din panoplia de produse open source pe care Sun le sustinea? E vorba aici de produse foarte importante, dintre care cele mai proeminente sunt suita de birotica OpenOffice si, mai ales, sistemul de baze de date MySQL. Nu a trecut neobservat faptul ca in declaratiile de dupa anuntul oficial, Larry Ellison s-a referit la “comu­nitate” (cu referire la Java), dar nu a pomenit niciodata de open source. Ceea ce este destul de ciudat, avand in vedere ca desi este o companie axata pe software proprietar, Oracle a contribuit semnificativ la numeroase proiecte open source. Totusi, comentatorii sunt de parere ca sunt sanse mici ca Oracle sa “ingroape” MySQL, pentru care Sun a platit anul trecut un miliard de dolari. Si chiar daca ar face-o, nu ar putea stopa evolutia produsului, care este licentiat GPL si dispune de o comunitate semnificativa de voluntari. Mai mult chiar, creatorul produsului, Michael “Monty” Widenius, a parasit de curand Sun si a infiintat o firma care dezvolta un nou fundament tranzactional pentru MySQL (proiectul “Maria”).

 

Dispare deci inca un nume legendar al lumii computerelor. Pe parcursul unei istorii de peste 27 de ani, Sun a adus nenumarate tehnologii noi si a fost mereu printre cele mai importante companii IT din lume.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu
/opinii/apus-de-soare-4252198
4252198
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.